DISTRIBUIE PE FACEBOOK

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Nelu Tataru, a afirmat, joi, ca dupa confirmarea primului caz de infectie cu noul coronavirus, nu este cazul ca romanii sa isi schimbe modul de viata, sa aglomereze magazinele sau sa intre in panica.

Doctorul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Bals”, a dat detalii despre cum s-a infectat tanarul de 25 de ani cu coronavirus: a fost intr-o hala, la circa trei metri distanta de italianul in varsta de 71 de ani.

„Nu este nevoie sa ne schimbam modul de viata, nu este nevoie sa aglomeram supermarketurile, nu e nevoie sa ne panicam rudele din strainatate sau din tara. Daca cineva intra in carantina, atunci aceste persoane sunt ingrijite de autoritati, primesc hrana, tot ce este necesar”, a declarat secretarul de stat Nelu Tataru.

Doctorul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Bals”, a precizat ca „persoana din Gorj este bine, avem un purtator, va fi testat regulat. Cand avem doua teste negative consecutive il vom lasa la domiciliu, acum nu are nimic altceva, este sanatos, dar este purtator de acest virus”.

El i-a indemnat pe oameni se spele mai des pe maini cu apa si sapun, sa stranute sau sa tuseasca in plica cotului si sa nu mai duca mana la nas sau pe fata, deoarece picaturile fluide pot ramane pe suprafete: „La temperatura camerei pot sa supravietuiasca pana la doua zile si daca este rece pana la noua zile, din ce se stie in literatura de specialitate.”

In privinta pacientului cu coronavirus, Adrian Streinu Cercel a spus ca „a fost la vanatoare si in legatura cu petrecerea, tanarul de 25 de ani, dupa ce a plecat italianul, a dat o petrecere. Persoanele au fost identificate si vedem care este starea lor de sanatate. Contactul a fost, din pacate, destul de mare”.

„Schema de tratament este ca nu primeste nimic, pentru ca este sanatos”, a completat el.

Managerul Institutului „Matei Bals” a precizat: „S-a spus ca lucreaza la un restaurant. Nu! Lucreaza intr-o hala cu metale. Italianul s-a dus la seful lui, el era in sala respectiva, la 3 metri de cei doi, dupa care italianul a plecat si el si-a vazut de treaba. Italianul era bolnav pe teritoriul Romaniei. A venit bolnav in Romania si a plecat intr-o perioada de acalmie. Aceasta viroza evolueaza ca gripa, bipolar. Un prim episod de febra este la inceput, apare o defervescenta de o zi sau doua, dupa care mai apare febra.”

Cei doi oficiali au precizat ca pana acum nu au fost luate probe de la copii.

Primul caz de infectie cu coronavirus a fost confirmat, miercuri seara, in judetul Gorj. El a fost dus la Institutul Matei Bals din Capitala, cu un echipaj SMURD, care a ajuns joi dimineata la Bucuresti. Este vorba despre un tanar de 25 de ani care a intrat in contact cu italianul de 71 de ani, confirmat, de autoritatile din Italia, cu aceasta boala, scrie digi24.ro.


DISTRIBUIE PE FACEBOOK

Loading...