De ce catolicii și ortodocșii se închină diferit

TRIMITE PRIETENILOR

Află de ce catolicii și ortodocșii se închină diferit!

Semnul crucii reprezintă cel mai important gest pe care îl fac credincioșii creștini. Primul semn al crucii a fost făcut la Cin cea de Taină și la momentul înmulțirii pâinilor, chiar de către Iisus Hristos, care a binecuvântat mâncarea făcând asupra ei semnul crucii.

Până în anul 1570, romano-catolicii își făceau cruce atât din dreapta în stânga, cât și invers. După care Papa Pii al V-lea a insistat să se facă cruce doar de la stânga la dreapta. Atunci când te închini astfel, conform simbolisticii catolice, semnul crucii vine de la omul care se adresează lui Dumnezeu. Dar în cazul crucii de la dreapta la stânga, cum se întâmplă în cultul ortodox, vine de la Dumnezeu care binecuvântează omul.

Creștinii practicanți își fac cruce în cele mai importante momente ale vieții, precum și atunci când intră sau ies din biserici, în timpul rugăciunii sau chiar și atunci când încep proiecte noi.

Primele trei degete, ale mâinii drepte, cu care ne facem semnul crucii, simbolizează Sfânta Treime Creştină, compusă din Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh. Degetele inelar şi cel mic care sunt lipite de podul palmei au şi ele semnificaţia proprie, cu privire la cele două firi ale Mântuitorului, cea divină şi cea umană, unite ulterior într-o singură fiinţă.

Creștinii romano-catolici își fac semnul crucii cu palma deschisă și îl fac invers decât cei ortodocși, și anume de la umărul stâng la cel drept. La creştinii ortodocşi semnul crucii se face prima dată spre frunte, apoi la buric, spre umărul drept şi pe umărul stâng.

Preoții catolici și cei ortodocși fac cruce peste oameni de la stânga la dreapta, fiind un gest de binecuvântare..

Este destul de interesant faptul că mișcarea mâinii de la stânga la dreapta semnifică trecerea de la păcat la mântuire, întrucât în creștinism partea stânga se asociază cu puterea diavolului, iar cea drepată cu puterea lui Dumnezeu. În cazul crucii de la dreapta la stânga, aceasta simbolizează biruința lui Dumnezeu asupra răului.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.