A blocat tot Bucurestiul. Fostul parlamentar PSD Ion Radoi a blocat circulatia metroului, furios ca a fost scos din afacerile cu spatiile comerciale din statii

TRIMITE PRIETENILOR

Circulatia trenurilor de metrou a fost blocata vineri dimineata de un protest spontan al unor reprezentanti ai sindicatului USLM in statia Piata Unirii, acestia coborand in tunel, pe calea de rulare, si impiedicand pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri, informeaza Metrorex.

Sindicatul este condus de fostul parlamentar PSD Ion Radoi. „Noi toti am ales sa ne aparam drepturile, pentru ca nu putem mentine tacerea in fata nedreptatii”, sustin sindicalistii.

Problema reala este insa alta. Conducerea Metrorex, instalata de Catalin Drula, ministrul Transporturilor, a dat ultimatum joi sindicatului condus de Radoi sa elibereze spatiile comerciale din statiile de metrou.

„Asa-zisul protest spontan reprezinta in fapt o actiune sindicala, in timpul careia reprezentantii USLM au refuzat orice tentativa de dialog cu conducerea Metrorex. Desi sindicalistii au lasat de inteles ca ar avea o lista de cereri, invitatiile repetate de intalnire cu managementul companiei au fost ignorate complet pe parcursul noptii”, semnaleaza reprezentantii Metrorex intr-un comunicat.

Ei subliniaza, ca, din cauza actiunii sindicatului, dar mai ales pentru siguranta membrilor acestuia, care se aflau pe calea de rulare, liniile de metrou nu au putut fi puse sub tensiune pentru operarea trenurilor de pasageri.

„Pe aceasta cale dorim sa adresam scuze bucurestenilor si ii rugam sa inteleaga ca, desi consideram actiunea sindicala nejustificata, nu putem risca viata unor oameni. De asemenea asiguram locuitorii Capitalei ca intreprindem toate actiunile legale la dispozitia noastra pentru a reporni activitatea metroului in siguranta”, mai precizeaza reprezentantii Metrorex. 

Spatiile comerciale din statiile de metrou sunt administrate de catre sindicatul lui Radoi, care incaseaza 75% din chirii. Contractul dintre Metrorex si sindicatul lui Radoi a expirat insa din 2018.

„Metrorex informeaza ca in urma analizelor efectuate pe teren s-a constatat ca spatiile comerciale care activeaza in reteaua de metrou pun in pericol siguranta transportului subteran, cu afectarea directa a exigentelor de securitate la incendiu si evacuarea persoanelor in caz de urgenta”, transmis Metrorex, joi, intr-un comunicat.

„In acest context, tinand seama si de expirarea contractului incheiat cu firma care administreaza spatiile comerciale, a notificarilor transmise anterior prin care Metrorex a solicitat in repetate randuri dezafectarea acestor spatii, dar si ca urmare a Raportului de control intocmit de Metrorex cu privire la luarea masurilor ce se impun in concordanta cu respectarea Normativului pentru proiectarea Constructiilor si Instalatiilor Specifice de Metrou privind prevenirea si stingerea incendiilor, Metrorex a notificat firma care administreaza spatiile comerciale ca, in regim de urgenta, sa fie eliberate si predate catre administratorul retelei de transport subteran toate spatiile comerciale amplasate in incinta statiilor de metrou pana la data de 02.04.2021”, potrivit Metrorex.

Firma Sindomet Servcom SRL, detinuta in proportie de 100% de Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM) al carui presedinte este fostul parlasmerntar PSD Ion Radoi, „a avut doua contracte cu Metrorex: unul pentru spatiile comerciale (expirat in 2018) prin care firma incasa 75% si Metrorex doar 25% din valorificarea acestora. Si un contract pentru spatiile de publicitate (expirat din 2019), din care Sindomet incasa 53%, iar Metrorex doar 47%”, a  explicat ministrul Transporturilor Catalin Drula in luna februarie.

Potrivit ministrului, firma Sindomet Servcom SRL a avut, in 2019, o cifra de afaceri de 7.981.344 lei si un profit de 6.197.855 lei, conform datelor publice disponibile.

Uriașul jaf făcut la metroul bucureștean de „cartelul nababului de sindicat” Ion Rădoi, fost senator PSD

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă (USR-PLUS), s-a luat la trântă cu mafia sindicală de la metroul bucureștean. Mafiotul-șef, Ion Rădoi, fost senator PSD, a început cu amenințările. Omul e periculos, ar fi în stare să declanșeze grevă, să paralizeze transportul în Capitală, dacă se atinge cineva de uriașele sale privilegii. Drulă pare hotărât să-l înfrunte!

Luni seară, într-o postare pe Facebook, Cătălin Drulă (39 de ani) a făcut publice o parte din imensele și nerușinatele afaceri pe care Ion Rădoi (58 de ani) le derulează folosind ca paravan sindicatul de la Metrorex și căpușând sălbatic compania care funcționează în subordinea Ministerului Transporturilor.

Ion Rădoi este un vechi baron PSD, partid care l-a trimis de două ori în Parlament: mai întâi deputat (2000-2004), apoi senator (2004-2008).

Dincolo de sumele enorme încasate de firma sindicatului lui Rădoi din închirierea spațiilor comerciale și a panourilor publicitare din stațiile de metrou, prinse oficial în contabilitate și menționate de ministrul Drulă în „rechizitoriul” său, mai există și mulți bani negri. Aceștia au fost pretinși unor comercianți pentru a putea vinde în stațiile de metrou.

Acuzații aduse de ministrul Cătălin Drulă „nababului sindical” Ion Rădoi

  • În 2020, sindicatul Metrorex a negociat creșterea salariilorde la compania Metrorex cu sine însuși: 10 din cei 15 membri din comisia de negociere a administrației Metrorex erau membri de sindicat! Creșterea a fost de 18%, în plină pandemie.
  • Firma sindicatului, Sindomet Servcom SRL, a avut în 2019 o cifră de afaceri de 7.981.344 de lei și un profit de 6.197.855 de lei.
  • Sindomet Servcom SRL încasează 75% din banii proveniți din închirierea spațiilor comerciale (Metrorex doar 25%), respectiv 53% din spațiile de publicitate (Metrorex doar 47%).
  • Sindicaliștii Metrorex se relaxează cvasi-gratis la complexul turistic deținut de Sindomet Servcom SRL la Bușteni. Ei au reducere de 99%, reducere suportată de compania Metrorex!
  • Câștigul mediu brut lunar per salariat la Metrorex, în anul 2020, a fost de 9.901 lei. În propunerea de buget pentru 2021, Metrorex are estimat un câștig mediu brut lunar per salariat de 12.739 de lei.

Postarea ministrului Cătălin Drulă

„Unii dintre bogații tranziției au acaparat și subjugat pentru ei și interesele lor companiile statului, cum este cazul și liderilor de sindicat (cartel) de la Metrorex.

Vreau să le transmit celor de la sindicat că metroul nu a fost construit pentru ei și bunăstarea lor și a «famigliilor» lor, ci pentru cetățenii Capitalei și cei care îl folosesc atunci când vin în București.

Negocierea avantajelor și privilegiilor pe care și le-au dobândit prin Contractul Colectiv de Muncă (CCM), și pentru care plătesc toți românii subvenționarea metroului, trebuie să aibă în centrul atenției călătorul, nu nababul de sindicat.

Din concluziile preliminare ale anchetei Corpului de Control aflăm că, la negocierea CCM de anul trecut, când s-au majorat salariile cu 18%, 10 din cei 15 membri din comisia de negociere constituită la nivelul administrației Metrorex erau membri de sindicat.

Practic, sindicatul Metrorex a negociat salarii mai mari, în plină pandemie, cu sine însuși.

Și ca să înțelegeți încă un motiv pentru supărarea domnului Rădoi, aflați că, în mandatul Corpului de Control, este trecută în mod explicit și verificarea contractelor dintre Metrorex și firma Sindomet Servcom SRL.

Firma este deținută în proporție de 100% de Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM), al cărui președinte este domnul Ion Rădoi.

Sindomet Servcom SRL a avut două contracte cu Metrorex: unul pentru spațiile comerciale (expirat în 2018), prin care firma încasa 75% și Metrorex doar 25% din valorificarea acestora.

Și un contract pentru spațiile de publicitate (expirat din 2019), din care Sindomet încasa 53%, iar Metrorex doar 47%.

S-a încercat prelungirea de facto a acestor contracte, Sindomet încasând în continuare sumele, dar Metrorex refuzând să încaseze partea sa (oricum PREA MICĂ) pentru că nu mai exista contract valabil.

Corpul de Control va face lumină și în această poveste.

Pentru context, firma Sindomet Servcom SRL a avut, în 2019, o cifră de afaceri de 7.981.344 de lei și un profit de 6.197.855 de lei, conform datelor publice disponibile.

Sindomet Servcom SRL mai deține și un complex turistic la Bușteni, care oferă reducere de 99% pentru angajații Metrorex, care aleg să-și petreacă cele 4 zile de recuperare, printre altele, la centrul turistic din Bușteni deținut de această firmă. Reducerea de 99% este suportată de Metrorex.

Fostul deputat PSD, domnul Ion Rădoi, își simte amenințate interesele subterane. Acesta este adevăratul motiv pentru care îl deranjează că, în sfârșit, cineva se uită cu atenție la ce face cartelul pe care îl conduce.

Și ca să terminăm odată discuția: câștigul mediu brut lunar per salariat al Metrorex, în anul 2020, era de 9.901 lei.

În propunerea de buget de venituri și cheltuieli pentru 2021, Metrorex are estimat un câștig mediu brut lunar per salariat de 12.739 lei.

Cel târziu acum sper că este evident că deranjul domnului Rădoi nu e legat de cifre sau de binele oamenilor, ci de afacerile, privilegiile și beneficiile sindicatului.”


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.