Băiete, dacă nu te pot convinge să nu te sinucizi, pot să te rog să nu îi iei și pe alții cu tine?

TRIMITE PRIETENILOR

Zi de zi mor oameni nevinovați pe șosele. Sunt atât de multe cauze, se discută obsesiv despre ele, dar fără efect. Cu teribilismul din prostie e cumplit de greu să te pui.

Și dacă efortul de a convinge prostul să nu se sinucidă pare zadarnic, măcar de o rugăminte ar putea ține cont: să nu îi ia și pe alții cu el. Pledoaria care urmează este construită pe un limbaj pe înțelesul prostului, poate măcar așa dă rezultate.

Aproape că nu trece săptămână fără cel puțin o tragedie pe șoselele din Prahova și zilnic pe cele din țară. Le consemnăm și mergem mai departe, convinși fiind că urmează și altele, mame de autori fiind constant însărcinate. La fiecare dintre ele ne exprimăm cu grijă, atenți la limbaj, să nu cumva să lezăm vreun dobitoc iresponsabil. Uite că în textul de azi o să fie altfel. Să pornim de la exemplul recent, În comentariile de la știrea de AICI găsiți și imaginile cu șoferul criminal, un tânăr de 22 de ani care depășea în mare viteză mașinile aflate în trafic, imagini surprinse de camera de bord a unui atovehicul pe care l-a depășit. Nu peste mult timp, șoferul iresponsabil avea să se înfigă într-un copac, cu acul vitezometrulul blocat la 150 km/h, ucigându-și un pasager și trimițând alți doi în spital, dintre care unul în comă profundă.

Să discutăm puțin despre asta, fără a face referire explicită la specimenul care a provocat tragedia, pentru că nu îl cunosc personal și nu știu ce ”l-a mânat în luptă”, dar este reprezentativ pentru ceea ce urmează… Ai obținut un permis de conducere. Este greu de înțeles pentru un om normal cum ai făcut-o, atât timp cât abia silabisești. Poate că reușești să citești legislația, dar nu îi înțelegi sensul. Unii numesc asta analfabetism funcțional. Ai trecut chiar și de testarea psihologică. Asta se poate trece destul de ușor, dar fiind interesul destul de scăzut al unor centre medicale, chit că mai sunt și serioase printre ele. E suficient să existe câteva clinici cu indolenți și acestea se transformă în fabrici de șoferi kamikaze.

Așadar, ai un permis de conducere. Ești tânăr și ai o viață în față. Glumesc!… Ai puțin timp la dispoziție să demonstrezi ce Schumacher ești și cum poți tu să te iei în gură cu viteza luminii. Lumina nu conduce o tărăboanță de BMW, Mercedes, Audi sau orice altă marcă, așa că poți să crezi că ai toate șansele să o bați la o liniuță. În fond, cine e lumina asta de poate ea să meargă cu ce viteză vrea? Păi, nu o faci tu din pedală?

Fie ți-ai cumpărat o cutie pe roți din munca ta, la ”venerabila” vârstă de aproximativ 20 de ani, fie tac-tu ți-a luat sicriul în care să demonstrezi ce bărbat zace în tine, e clar că timpul nu mai are răbdare și trebuie să te afirmi. Ești nebun? Cum să nu ajungi tu la știri, când ajung toate nulitățile? Și ce să vezi… dorința îți este îndeplinită. Chiar ajungi la știri. E drept că nu pe podiumul de la Formula 1, cu șampania în brațe, cu pe podiumul de la UPU, cu perfuzia în venă.

Festivitatea nu se termină aici. La ușa salonului de spital te așteaptă niște băieți cu caschete, care după ce ți-ai revenit (”norocul” prostului), îți vor lua un interviu detaliat și apoi îți vor înmâna o diplomă. Ei îi spun mandat, dar să nu crezi toate răutățile.

Începe adevăratul spectacol. În timpul interviului afli că cei aflați în mașină cu tine, cei pe care i-ai luat la demonstrația de virtuozitate… au murit. De fapt, mai corect spus, i-ai omorât sau i-ai mutilat pe viață. Erau prietenii tăi, cei cărora voiai să le demonstrezi ce minunăție de șofer ești și ce mașină mișto și puternică ai, de parcă tu ai construit-o. Sigla de pe capotă îți dă aripi. Nu știai exact cine primește aripile, așa că tocmai i-ai pricopsit pe prietenii tăi cu ele. Cum suporți asta? O să ai ani buni să o digeri, în liniște, ei în loc luminat și cu verdeață, tu în loc răcoros și cu gardieni, la sectorul meditativi.

Stai liniștit, pentru că și după ce ieși de acolo, tot nu scapi. Coșmarul o să te urmărească toată viața, familiile lor la fel, conștiința (dacă există) te va urmări și ea. Și pentru ce? Ce ai demonstrat? Cumva că orice prost poate să apese o pedală de accelerație? Asta știam toți deja.

Să recapitulăm: producătorii din industria auto nu au nicio vină pentru că tu ești prost. Nu sigla conduce, deși ai reușit cu succes să faci de râs câte branduri, iar oamenii au ajuns să se ferească de BMW, AUDI etc de parcă toții șoferii lor sunt bombardieri. Știm bine că nu e așa. La câte accidente grave cu Loganuri și Skode sau VW am publicat, putem să demontăm ușor o astfel de teorie.

Ca să nu mai pierdem timpul, deși pentru tine timpul are acum alte valori, știind că e greu să te conving să nu mai faci pe nebunul pe șosele, ai măcar decența ca atunci când te apucă stările sucididale să nu iei pe nimeni în mașină și să cauți un câmp cu maci și copaci, nu un drum public pe care circulă oamenii nevinovați, cu bun simț și cu respect și responsabilitate față de semenii lor. Nu poți avea câte un polițist pentru fiecare prost de la volan, pentru că nu ai de unde scoate atâția polițiști, mama primei categorii fiind permanegt gravidă. La final toată lumea va fi fericită de rezultat, încadrându-l cinic dar productiv la selecție naturală. Și dacă te încălzește cu ceva, la final vom putea spune liniștiți: ”Mamăăă, ce viteză a prins prostul ăsta! Noroc că nu a ma luat pe nimeni cu el!” Să știi că o vom spune admirativ la adresa ta, apeciidu-ți ultima dovadă a abilităților de șofer.

PS: Te-a deranjat exprimarea din acest text? Mă bucur nespus, dar nu pentru tine, ci pentru cei pe care sper să îi cruți. Hai că poți!

SURSA: Observatorulph.ro


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.
Enable Notifications    OK No thanks