Baza legala pentru actiunile politistilor in civil. Birchall demonstreaza ca Renate Weber habar nu are de legi: „Sa puna burta pe carte”.

TRIMITE PRIETENILOR

Deputatul Ana Birchall, fost ministru al Justitiei, revine cu un mesaj taios la adresa lui Renate Weber, Avocatul Poporului, explicandu-i in detaliu care este „baza legala” pentru actiunile politistilor in civil. Birchall intreaba din nou: „Care este motivatia reala pentru care doamna Weber intreprinde toate aceste actiuni in care regasim mesaje promovate si de rusii de la Sputnik?”.

„Doamna avocat al poporului se intreba si il intreba pe ministrul de interne care este baza legala pentru ca politistii sa poata patrula si in civil! Daca ar fi citit prevederile legale, doamna Weber ar fi aflat cu usurinta ca in speta sunt aplicabile prevederile legii nr. 360/2002 privind Statutul politistului si Ordinul MAI nr. 236/2009 prin care au fost aprobate atat Regulamentul pentru compunerea si portul uniformelor de politie cat si Regulile pentru aplicarea normelor privind echiparea politistilor.

Astfel, potrivit Regulamentului, ‘Politistii pot purta haine civile, corespunzatoare sezonului, pe timpul deplasarii de la domiciliu la unitate si invers sau in timpul serviciului, in alte situatii decat cele anterior descrise’. Cu alte cuvinte, ‘alte situatii’ sunt exact situatiile despre care vorbim si anume posibilitatea ca politistii sa patruleze in civil pentru a se asigura ca regulile si legile sunt respectate de toti.

Si uite asa, cu o minima diligenta sau cu pus burta pe carte, doamna Weber ar fi putut afla ‘baza legala’! Sigur ca preventia este importanta si de dorit dar intr-o societate civilizata legea se aplica egal tuturor si nu este facultativa!

Raman cu intrebarea: oare care este motivatia reala pentru care doamna Weber intreprinde toate aceste actiuni in care regasim mesaje promovate si de rusii de la Sputnik? Sa fie oare goana dupa un populism ieftin? Sau pentru doamna Weber lumina vine de la Est?”, a scris Birchall pe Facebook.

Premierul Ludovic Orban i-a cerut joi, in sedinta de Guvern, ministrului de Interne Marcel Vela sa ofere „un raspuns potrivit” Avocatului Poporului care i-a cerut ministrului sa precizeze ce baza legala exista pentru ca politistii sa poata face controale imbracati in civil si sa amendeze oamenii care nu respecta masurile de protectie sanitara. Seful Executivului i-a cerut lui Vela sa creasca numarul de politisti in civil care fac controale.

„Am vazut ca Avocatul Poporului va intreaba de ce se fac controale de politie in civil. Dati-i un raspuns potrivit. Chiar recomand o crestere a efectivelor care opereaza in civil, pentru ca stim situatii care ne-au fost raportate in care se striga «sase» la venirea lor in uniforma si practic nu pot sa surprinda cum sunt situatiile ele in realitate. De asemenea, Tel Verde sa il operationalizati si sa il popularizati, astfel incat sa putem sa directionam controalele in functie de semnalele primite de la cei care au o participare civica in semnalarea incalcarii regulilor de protectie a sanatatii. S-a respectat decizia CNSU ca in termen de 48 de ore toate CJSU sa ia deciziile care se impun? Ok. Aici scoatem focarele si trebuie mers la analiza pana la nivel de sat. De exemplu sa nu carantinam o comuna daca doar un sat depaseste indicele respectiv. Adica sa carantinam doar satul respectiv”, a afirmat Orban, la inceputul intrunirii de joi a Guvernului.

Avocatul Poporului a cerut joi ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, sa comunice baza legala care a stat la decizia de a trimite politisti in civil pe teren, pentru limitarea raspandirii pandemiei. Avocatul Poporului face referire la Statutul Politistului si alte acte care prevad obligativitatea purtarii uniformei de serviciu de catre politisti in timpul programului de munca.

Un procent de 20% dintre politisti vor fi imbracati in civil si vor controla persoanele pe care le observa ca nu respecta masurile de protectie, conform normelor legale in vigoare.

Purtatorul de cuvant al Politiei Romane, comisarul Georgian Dragan, a precizat, marti, ca actiunile de control facute de politisti in civil nu reprezinta „nimic nou”, astfel de activitati fiind desfasurate de toate politiile din Europa si din lume, asadar si de Politia Romana.

„Politistii au intalnit situatii cand, la vederea lor, au fost puse mastile de protectie, pentru ca imediat dupa ce colegii mei au plecat din acel perimetru sa fie scoase”, a spus Dragan.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.