🔗 Conectează-te cu Noi

▶️ Urmărește pe YouTube

Beneficiile consumului de mamaliga. Rețeta copilăriei. Mămăligă cu ulei și zahăr.

TRIMITE PRIETENILOR

Principalele beneficii

Dimiuneaza nivelul de stres din organism. Astfel, fiind bogat in vitaminele din grupa B, mai ales in vitamina B1, care are un rol deosebit de important asupra bunei functionari a sistemului nervos, a muschilor, a inimii si asupra productiei de globule rosii.

Mai mult, prin continutul de vitamina E, porumbul este util in prevenirea artritei, scade nivelul colesterolului si, implicit, scade riscul de ateroscleroza si infarct.

De asemenea, contine potasiu, necesar pentru buna functionare a muschilor si a inimii.

Gastrita si ulcerul sunt ameliorate daca pacientul consuma des mamaliga calda in loc de paine, deoarece malaiul reduce aciditatea, in plus avand si un efect calmant, aproape sedativ.

Nu permite depunerea grasimii. Carbohidratii din porumb ofera energie si nu permit depunerea grasimii. Un consum constant duce chiar la scaderea in greutate, pentru ca anumite molecule din compozitia porumbului grabesc degradarea grasimilor.

Totodata, vitamina A pe care o contine porumbul este un antioxidant natural important pentru functionarea corecta a organismului, pentru un metabolism rapid, care contribuie la pierderea in greutate.

Regleaza tranzitul intestinal si ajuta digestia, deoarece este foarte bogat in fibre.

De asemenea, detoxifierea organismului se poate realiza cu ajutorul matasei de porumb, care se intrebuinteaza sub forma de ceai.

Efectul detoxifiant al substantelor din porumb usureaza efortul ficatului de neutralizare a substantelor toxice, reducand considerabil riscul de ciroza hepatica.

Totodata, mamaliga consumata frecvent contribuie la reglarea concentratiei de glucoza din sange si poate sa fie utilizata inclusiv de catre persoanele diagnosticate cu diabet zaharat.

Vestea buna pentru persoanele care au intoleranta la gluten este aceea ca porumbul nu contine gluten, asa ca poate fi consumat fara griji.

Porumbul este un excelent adjuvant in prevenirea cancerului la plamani, datorita continutului mare de beta-cryptoxanthin.

Protejeaza vederea, datorita zeaxantinei pe care o contine.

Contribuie inclusiv la incetinirea procesului de imbatranire a creierului, datorita continutului mare de tiamine, de aceea este indicat sa fie consumat des, mai ales dupa varsta de 60 ani.

Ajuta la intarirea sistemului imunitar.

Amelioreaza raceala prin continutul de vitamina A.

De asemenea, viitoarele mamici isi pot asigura doza necesara de acid folic consumand porumb fiert sau mamaliguta.

Este un bun protector al colonului, consumul de mamaliga fiind util in prevenirea cancerului de colon.

Rețeta copilăriei. Mămăligă cu ulei și zahăr.

Dacă simți că ți-a scăzut glicemia și ai nevoie rapid de ceva dulce, mai jos vă voi prezenta o rețetă sățioasă și gustoasă, care îți va aminti cu siguranță de copilărie.

Ingrediente:

1 cană de mălai măcinat fin

4 cani de apă

50 gr. unt

1linguriță de sare

Mod de preparare:

Se pune o cratiță cu fundul gros pe foc, în care se adaugă 4 căni de apă și 1 linguriță de sare., după care se amestecă. După ce apa dă în clocot adăgum puțin câte puțin mălaiul și amestecăm bine. Când începe să se îngroașe, reduceți focul la minim și gătiți timp de 15 minute, amestecând continuu. Apoi adăgați untul și sare dacă mai este nevoie. Mai lăsăm pe foc până capătă consistență omogenă și cremoasă și se dezlipește ușor de pe vasul în care a fiert.

După ce am preparat mămăliga, cum credeți că ne amintim de gustul copilăriei?

Simplu.

În functie de cantitatea dorită ne punem într-o farfurie, după care adăugăm puțin unt sau ulei și zahăr după gust. Amestecăm toate acestea și o să iasă o delicatesă.

Rețeta copilăriei: Mămăligă cu ulei și zahăr

– cum să faci mămăliga perfectă și ce greșeli să eviți –

Un mic dejun sau o gustare de demult, simplă, dar de neuitat: mămăligă fierbinte, unsă cu ulei și presărată cu zahăr. În multe case de la țară, asta era „dulcele” de zi cu zi – gustos, sățios și ieftin.

🍽 Ingrediente (pentru 3-4 porții)

  • 1 litru de apă

  • 250 g mălai grișat (preferabil din porumb autohton)

  • ½ linguriță de sare

  • 2-3 linguri de ulei (floarea-soarelui, tradițional)

  • 3-4 linguri de zahăr


🔪 Mod de preparare, pas cu pas:

1. Pregătirea apei

Pune 1 litru de apă la fiert într-un ceaun, tuci sau oală cu fund gros. Adaugă sarea din start – ajută la gust și previne cocoloașele.

2. Turnarea mălaiului – cheia succesului

Când apa începe să fiarbă, dă focul mic. Cu o mână toarnă în ploaie mălaiul, iar cu cealaltă amestecă încontinuu cu un tel sau o lingură de lemn. Asta previne formarea cocoloașelor – o greșeală comună!

🟡 TRUC: Dacă vrei o mămăligă mai moale, pune mai puțin mălai (200 g). Pentru una „să stea băț”, mergi până la 300 g.

3. Fierberea

Lasă mămăliga să fiarbă la foc mic timp de 20-25 de minute, amestecând frecvent. Când se desprinde ușor de pe pereții oalei, e gata.

4. Porționarea

Răstoarn-o pe un fund de lemn sau într-o tavă ușor umezită. Taie felii cât e caldă, cu o ață sau un cuțit udat.


🍯 Servirea clasică:

Pune o felie de mămăligă caldă în farfurie, unge cu puțin ulei și presară deasupra zahăr. Combină după gust: unii preferă mai mult ulei, alții mai mult zahăr.


❌ Greșeli frecvente:

  1. Se toarnă mălaiul prea repede – apare riscul de cocoloașe.

  2. Nu se amestecă destul – mămăliga se prinde de fundul oalei.

  3. Se fierbe prea puțin – gust de mălai crud.

  4. Mălai de slabă calitate – alege mălai de la moară sau unul mai grosier.

  5. Se pune zahărul cât e rece – nu se topește frumos. Ideal e să presari zahărul cât mămăliga e caldă.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.