Borșul este un preparat tradițional cu o valoare terapeutică excepțională, obținut prin fermentarea tărâțelor de grâu. Această licoare probiotică este considerată un aliment funcțional, deoarece procesul de fermentare face nutrienții din tărâțe mult mai bioactivi.
O doză generoasă de vitamine B Borșul crud bundă în vitamine din complexul B, minerale și bacterii bune (probiotice), rezultate în urma fermentării. Tărâțele de grâu conțin cantități mari de vitaminele B1, B2, B3, B5, B6 și B9 (acid folic). Acest grup de vitamine ajută la transformarea alimentelor în combustibil, oferindu-ne energie pentru întreaga zi. Din acest motiv, este o idee mult mai bună să bem o cană cu borș crud decât o cană de cafea. Vitaminele B sunt asociate cu reducerea stresului și anxietății, buna funcționare a sistemului nervos, imunitar și hormonal, îmbunătățirea nivelului hemoglobinei, memoriei și dispoziției. Trebuie să știm că vitaminele B din borș se absorb într-o proporție mult mai mare decât din suplimentele alimentare din farmacii.
Tot datorită tărâțelor de grâu, borșul ne oferă doze generoase de minerale. Este în special bogat în: – mangan (161% din doza zilnică recomandată) – magneziu (43% din DZR) – seleniu (31% din DZR) – fosfor (28% din DZR) – fier (16% din DZR) – zinc și cupru (14% din DZR) – potasiu (9% din DZR) ½ cană de tărâțe de grâu conține 46.8 mg de acizi grași Omega-3 și 571 mg de Omega-6.
Foarte multe din beneficiile borșului se datorează probioticelor. Aceste bacterii bune cresc producția de limfocite, stimulează imunitatea, cresc rezistența corpului la infecțiile bacteriene (urinare sau vaginale), reduc riscul de alergii (inclusiv eczeme la copii), mențin flora bacteriană intestinală bună și greutatea corporală la persoanele supra-ponderale. Cura cu borș crud Pentru a beneficia de toți acești nutrienți prețioși pentru sănătatea noastră, putem consuma borșul crud, câte 1-2 căni pe zi. Borșul crud ajută inclusiv la pierderea în greutate. Se beau câte 1-2 căni pe zi, după fiecare masă. Nu se impune o dietă specială, nici o anumită perioadă de timp. Rezultatele se văd după prima lună.