Caligula, sadic amant al surorilor sale si imparat cu cal senator

TRIMITE PRIETENILOR

Istoria este plina de cazuri de imparati care si-au adus poporul in mizerie prin cruzimea lor, printr-un management deficitar si prin lipsa simtului realitatii. Iar unii dintre acestia au ramas in istorie drept nebuni datorita actiunilor lor enigmatice si comportamentului irational, prin care s-au facut detestati de catre supusii lor, terorizati de-a lungul domniilor tiranice. Acei imparati au suferit de tulburari mentale si, in anumite cazuri, chiar de boli psihice grave care i-au facut incapabili si inapti sa isi conduca imperiile.

Scurta domnie a imparatului roman Caligula ( 37-41 d.Hr. ) a fost marcata de numeroase scandaluri, sursele romane aratand clar ca acesta a fost un  tiran nebun, sadic si pervers.

La varsta de doar 2-3 ani, Caligula, Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus pe numele sau adevarat, l-a insotit pe tatal sau, Germanicus, in campaniile din nordul Germaniei. Soldații s-au amuzat ca Gaius a fost imbracat intr-o uniforma de soldat în miniatura, inclusiv cu ghete si armura. A primit porecla de Caligula, care inseamnă “mic (soldat) incaltat ” în limba latina, dupa micile cizme pe care le-a purtat, ca parte din uniforma lui. Gaius a crescut cu acest pseudonim.

Caligula si-a inceput seria crimelor foarte devreme. A planificat moartea predecesorului sau, imparatul Tiberius, foarte nepopular la acea data, cu ajutorul prietenului sau Macro. Tiberius a fost sufocat cu o perna dupa ce otrava care i-a fost administrata nu si-a facut efectul.

6666

A avut trei surori: Iulia Drusilla, Iulia Livilla si Iulia Agrippina (mama lui Nero, un alt imparat nebun al Romei ). Cand a venit vremea sa-si aleaga o sotie, el a ales cea mai usuratica femeie din Roma, Livia Orestilla. Caligula a intretinut relatii intime cu toate cele trei surori ale sale, chiar si in public, la banchete printre farfuriile cu mancare si obisnuia sa isi expuna sotia goala in fata prietenilor. Ii placea sa inspecteze sotiile oaspetilor chiar daca unele dintre aceastea erau sotii de senator, precum un negustor de sclavi analiza viitorii sclavi de gen feminin pentru placeri in dormitor. Daca o femeie corespundea fanteziilor sale bolnave era abuzata, apoi iesea afara si se lauda cu faptele sale. Cateodata, el emitea divorturi in numele sotului. Un alt incident violent este casatoria unui tanar ofiter, Proculus, la care a participat si Caligula abuzand de ambii tineri casatoriti.

In timpul primei crize financiare Caligula a decis sa deschida un bordel in interiorul palatului pentru a strange bani. Pentru aceasta activitate el a recrutat numeroase sotii de senator si nu numai. El a avut o multime de aventuri cu femei, dar si cu barbati. Sora lui favorita a fost Iulia Drusilla. Atunci cand Caligula a fost bolnav, el a lasat acesteia conducerea imperiului. Cand unul dintre senatori a jurat pe zei ca, daca imparatul se va face bine, el isi va sacrifica propria viata, Cezarul crud al Romei l-a facut sa isi tina promisiunea.

5555

Caligula a fost un imparat model in primii doi ani ai domniei. Schimbarile de comportament au intervenit in momentul unei imbolnaviri subite, boala care se considera vinovata de declansarea unor dereglari pshice ale imparatului. Se spune ca imparatului ii placeau caii si cursele de cai atat de mult incat si-a numit calul senator si a cerut ca un grajd din marmura sa ii fie construit acestuia. Grajdul avea si scaune si canapele pe care Incitatus, calul sau, n-a stat niciodata. Se mai spune ca, odata, in timpul unei campanii militare, Caligula a ordonat soldatilor sai sa adune scoici de pe tarm, nu se stie în ce scop, ceea ce i-a nedumerit pe soldati şi nu numai pe ei, multi punandu-si intrebarea daca imparatul lor este întreg la minte.

4444

Caligula a adus Imperiul Roman in pragul falimentului si a fost unul dintre cei mai controversati si ciudati conducatori din istorie. Dupa cum Suetonius, scriitorul de mai tarziu al vietilor Cezarilor, a spus: “Pana acum ne-am ocupat de cariera de imparat a lui Caligula, de acum inainte ne vom ocupa de cariera de monstru a lui Caligula.”

Caligula este primul exemplu din istorie de degenerare si imoralitate. In anul 1979 chiar a fost realizat un film erotic despre viata desfranata a imparatului roman, in regia italianului Tinto Brass si cofinantat de revista Penthouse.

Si totusi, Caligula, indiferent de modul in care este privit, este interesant, controversat si renumit. El a cautat sa se faca zeu inca din timpul vietii, inainte de momentul traditional al divinizarii imparatilor, dupa moartea lor. Oricum, el a esuat, asa cum bine o spune maxima celebra a lui Euripide: “Pe aceia pe care zeii vor sa-i distruga, ii fac mai intai nebuni.”

 

 

 

 


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.