Ce ar trebui sa facă Romania in situatia in care Rusia va ataca Moldova?

TRIMITE PRIETENILOR

Rusia, primul semnal că ar putea invada Chișinăul. Ambasada Moldovei la București reacționează la decretul anulat de Putin

Președintele rus Vladimir Putin a anulat, marți, un decret semnat la 7 mai 2012, care garanta respectarea suveranității, integrității teritoriale și a neutralității Republicii Moldova, în stabilirea statutului special al Transnistriei. Decizia Kremlinului ar trebui să pună în gardă conducerea de la Chișinău.

Republica Moldova, următoarea pe lista Moscovei?

Update 22 februarie, ora 16.36. Abrogarea decretului privind politica externă a Federaţiei Ruse din anul 2012, în baza căruia era recunoscută suveranitatea Chişinăului în problema Transnistriei, nu anulează tratatul de bază semnat de Republica Moldova şi Federaţia Rusă în noiembrie 2001, susține ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Victor Chirilă.

Potrivit diplomatului moldovean, în conformitate cu articolul 1 al respectivului tratat, Rusia s-a angajat să respecte „inviolabilitatea frontierelor, integritatea teritorială, independenţa politică, reglementarea paşnică a diferendelor, neamestecul în treburile interne”.

Anul trecut, prin toamna, citeam analiza unui general american, care spunea ca in cazul in care Rusia nu va reuși sa înainteze spre Odesa, cucerind sud-estul Ucrainei, va forța deschizând un nou front din Transnistria și Moldova, pentru a intra in sudul si estul Ucrainei. La acel moment mi s-a părut un scenariu improbabil, mai ales ca armata rusa se retrăgea din multe zone ale frontului.

Acum însă, având in vedere decizia Rusiei de a anula decretul prin care recunoștea integralitatea Rep Moldova, arestările făcute in Serbia prin care mai mulți spioni rusi au fost arestați, in timp ce se pregateau sa plece spre Moldova, informațiile venite de la serviciile americane, ucrainene și europene, discursul lui Biden din Polonia și susținerea publica declarată pentru Maia Sandu și Moldova, nu pare ca acest scenariu sa fie departe.

Dimpotrivă, atmosfera de acum este aproape identică cu zilele premergătoare invaziei rusești in Ucraina: informațiile abundă, alarmele sunt tot mai frecvente, rușii neagă dar acuza un atac iminent al forțelor ucrainene in anumite regiuni ( atunci Donbas, acum Moldova ), exista o mare agitație NATO la frontiera de sud și est a României, mai ales a aviateii, pentru surpavegherea zonei.
Un atac armat rusesc in Moldova presupune un efort colosal al rusilor, cu risc ridicat, pentru ca ar presupune atac aerian cunsustinere consistenta navala in Marea Neagră. Plus o mobilizare exemplara a partizanilor din Rep Moldova.

Dar deja am învățat ca Rusia si Putin considera ca orice mișcare va fi de succes, chiar si atunci cand pare greu de realizat. Și ca deja ei arunca soldații in lupte fără un minim de analiza.
Dar ce ar trebui sa facem noi, intr-un astfel de scenariu? Cum ar trebui sa susținem Moldova? Ar trebui sa ne implicam militar sau nu?

SURSA: Mihai Razvan Moraru


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.