Cea mai mare si mai frecventa eroare de nutritie. Alimentatia, reprezinta punctul de plecare al majoritatii bolilor

TRIMITE PRIETENILOR

Alimentatia, am mai scris-o, reprezinta punctul de plecare al majoritatii bolilor, din cauza ca este domeniul in care se fac cele mai multe erori.

Omul modern se hraneste nesanatos, consumand mai multa (deseori mult mai multa) hrana decat are organismul nevoie, iar preponderente sunt alimentele procesate industrial, care sunt saracite de principii nutritive, in schimb adaugandu-li-se o bogata gama de aditivi alimentari, cei mai multi daunatori sanatatii. Cu alte cuvinte, omul modern mananca mult si prost. Asa stand lucrurile, nu este de mirare ca o persoana din doua sufera de exces de greutate (ceea ce inseamna depasirea cu peste 10% a greutatii normale).

Cu cat excesul ponderal este mai mare, cresc efectele nefaste asupra organismului, avand de suferit aparatul motor, in special partea inferioara a corpului, inima si sistemul circulator (creste riscul maladiilor coronariene si vasculare); de asemenea, persoanele cu exces de greutate sunt mai expuse afectiunilor cancerigene. Statisticile arata ca peste 30% dintre obezi mor din cauza bolilor de ficat sau a diabetului. De asemenea obezii pot avea probleme mult mai mari decat cei cu greutate normala in cazul unor interventii chirurgicale.

Greseli frecvente
Cea mai mare si mai frecventa eroare de nutritie este ingerarea excesiva a hidratilor de carbon, lipsiti de valoare nutritiva si care sunt transformati de organism in tesut adipos. Zaharul, dulciurile, faina, bauturile alcoolice sunt adevarate “rezervoare” de hidrati de carbon. Multe persoane, in special femei, iau medicamente de sinteza chimica pentru slabit, care au efectul de a le suprima pofta de mancare; or, folosirea indelungata a acestor medicamente creeaza dependenta si perturba metabolismul apei si al sarurilor din organism, provocand edeme, rinichii sunt afectati, se produc tulburari psihice si de ritm cardiac. Regimurile pe baza de pulberi, produc, in prima faza, o scadere insemnata in greutate, insa aceasta provine din pierderile de apa din organism, nu de grasime. De altfel, aceste tipuri restrictive de cure de slabire au marele dezavantaj ca persoanele care le urmeaza nu invata sa-si inlocuiasca modul nesanatos de nutritie cu obiceiuri alimentare mai bune. Plus ca, in unele cazuri, bazandu-se pe “pastilele-minune” sau pe “prafurile-minune”, aceste persoane se hranesc si mai nociv decat inainte. Chiar daca slabesc, majoritatea lor isi regasesc vechea greutate sau chiar o depasesc in scurt timp dupa incetarea regimurilor.

O alternativa pe termen lung a curelor radicale si restrictive o reprezinta regimul disociat, care se bazeaza pe faptul ca unele alimente “se potrivesc” mai bine intre ele decat altele si pot fi consumate impreuna. De exemplu, legumele verzi sunt mai compatibile cu carnea decat cele care contin amidon, deoarece acestea din urma se digera in mediu alcalin, spre deosebire de carne careia ii trebuie un mediu acid. Este importanta, de asemenea, separarea proteinelor de glucide, care practic nu este posibila in totalitate, insa este foarte bine daca se reuseste sa se rezolve la doua treimi din alimente.

Ce este bine sa mancam?
O hrana sanatoasa este o hrana proaspata, variata, cat mai putin prelucrata industrial si termic, fara exces de grasimi si glucide, bogata in substante vitale, alcalina, cu multe vitamine, saruri minerale si oligoelemente. Se va evita, pe cat posibil, hrana rafinata si aceea care a fost congelata sau conservata in alt mod. Este recomandat ca de trei ori pe saptamana sa nu se consume carne.

Nevoile zilnice de aminoacizi se pot acoperi prin consumarea a 100 de grame de grau integral sau orez nedecorticat. Se vor consuma fructe, precum si legume proaspete, care contin substante vegetale bioactive, ce distrug radicalii liberi. Exista, de asemenea, asa-numitele alimente cu calorii negative, consumatoare de grasimi. In cea mai mare parte, acestea sunt reprezentate de legume, fructe si condimente, si sunt bogate in saruri minerale, vitamine, contin putine proteine si hidrati de carbon. Pe de alta parte, aceste alimente au in compozitie foarte multa apa, ceea ce le mareste efectul benefic. Consumarea lor in mod regulat are un efect caloric negativ, care duce la o pierdere in greutate.

Condimentele naturale, precum busuiocul, cimbrul, mararul, ceapa, usturoiul, patrunjelul, menta, salvia, cimbrisorul, cimbrul, chimionul, ienuparul, pe langa faptul ca amelioreaza mult gustul mancarii, contribuie si la procesul de digerare si eliminare a grasimilor. Unele condimente au efect de stimulare a digestiei si metabolismului (cimbrul), altele actioneaza impotriva imbolnavirilor (chimenul, cimbrul, mararul) sau sunt diuretice (ceapa, ienuparul). De asemenea, sunt foarte bogate in antioxidanti, care distrug radicalii liberi din organism. Fructele cum ar fi: ananasul, merele, portocalele, capsunele, afinele, zmeura, mango, guit, lamaia, au rol in distrugerea proteinelor.

In privinta grasimilor, ponderea cea mai mare in consum trebuie sa o detina grasimile vegetale naturale (de pilda uleiuri presate la rece). Se va evita consumul de margarina, un produs extrem de daunator sanatatii. Este de preferat, de departe, a se inlocui cu unt, cel mai bine cu unt de casa. De asemenea, este bine sa se evite, pe cat posibil, alimentele cu continut mare de candiu (metal nociv pentru sanatate si care provoaca leziuni renale) cum ar fi: ciupercile de padure, organele de porc, pateul de ficat.
La prepararea alimentelor, trebuie avuta grija ca acestea sa nu fiarba mai mult decat este nevoie, deoarece prin prelucrare termica se distrug substantele nutritive. De evitat prajelile si sosurile. Afumarea alimentelor si prajirea lor in grasime animala sau ulei incins produce la suprafata acestora o crusta maronie (semn al oxidarii toxice), precum si deseuri grasoase, care sunt cauze ale tulburarilor digestive si ale altor probleme de sanatate (arterioscleroza, boli canceroase etc.). Cel mai indicat este ca alimentele sa fie preparate la aburi, prin fierbere in apa sau la gratar.

Reguli la masa
– se mananca incet, fara stres, fara intreruperi, intr-o atmosfera de calm si liniste;
– cu 15-20 de minute inainte de masa principala se poate consuma o salata sau un mic aperitiv, pentru a se micsora senzatia de foame;
– nu se supraincarca stomacul; de la masa nu trebuie sa va ridicati imbuibati; nu se mananca cu lacomie, iar portiile de mancare trebuie sa fie moderate;
– se mananca la ore fixe;
– nu se sare peste mese ;
– se mesteca bine mancarea, pentru a se usura munca stomacului;
– nu se beau lichide in timpul meselor, deoarece digestia devine mai dificila;
– dupa orele 17.00 nu se iau mese imbelsugate, bogate in proteine, greu de digerat; cu 2 ore inainte de culcare nu se mananca nimic;
– nu se mananca fructe la sfarsitul meselor principale, din cauza ca stationeaza mai mult in stomac si incep sa fermenteze; cel mai bine este sa se consume fructe cu 2-3 ore inainte sau dupa aceste mese.
– se recomanda, de cate ori este posibil, impartirea celor 3 mese principale in cantitati mai mici, in 5-6 mese pe zi;
– se mananca numai cand apare senzatia de foame, nu din plictiseala, pentru “a mai trece timpul´´ sau pentru “combaterea stresului´´
– este indicat sa se posteasca o zi pe saptamana, pentru eliminarea toxinelor si odihnirea organelor. Pe durata postului se beau multe lichide (cam 2-3 litri esalonat pe toata ziua) – apa plata, sucuri naturale din fructe, ceaiuri;
– seara, inainte de culcare, se poate bea o cana cu lapte cald, eventual indulcit cu miere de albine, sau o cana cu ceai din plante medicinale (tei, musetel).


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.