Zilele calde sunt propice pentru cultivarea florilor de vara in gradina. Alege plante rezistente cu flori parfumate, pentru a te bucura de frumusetea si de mirosul lor imbietator pana toamna tarziu.
Alaturi de regina-noptii, petunia albe, bujori sau trandafiri, cultiva in gradina si alte flori puternic parfumate, sa te bucure cu mireasma lor in zilele de vara. Planteaza micsunele sau tuberoze, sadeste seminte de garofite sau bulbi de crini. Descopera si plante exotice, precum arbustii daphne, cu flori roz si parfun intens de lamaita sau abelia, care are florile albe asemanatoare unor clopotei, dar cu parfum de liliac. Cele din urma pot fi comandate de la magazinele de specialitate, pot fi plantate in locuri insorite din gradina sit e vei bucura de ele multi ani.
Tuberozele, miresele noptii! Plante perene cu bulbi, iubitoare de caldura, tuberozele se planteaza in gradina in lunile aprilie – mai, cand au parte de mult soare. Ele vor inflori toata vara, pana in lunile septembrie sau octombrie, dar peste iarna trebuie scoase din pamant si adapostite intr-o magazine, in ladite. Atentie la foma bulbilor! Daca acestia sunt rotunzi, precum cele de gladiola, nu vor mai face flori. Bulbii trebuie sa fie subtiri si alungiti pentru a inflori si te vei bucura de florile lor incepand din luna iunie. Cu cat ai mai multe in gradina, cu atat te vei bucura de un parfum delicat si deosebit, mai ales in serile calde de vara. Plantarea: se fac gropi de 4 cm adancime si se acopera bulbii cu un strat afanat de pamant de 3 sau 4 cm, ca sa incolteasca repede, solul trebuie sa fie amestecat cu nisip si humus hranitor. Tuberozele au nevoie de soare, dar tolereaza si spatiile partial umbrite. Apa trebuie sa fie din abundenta, mai ales in zilele caniculare, dar udarea sa fie regulate si mai mult dupa apusul soarelui.
Mixandrele, buchete de parfum! Miscunelele sau mixandrele, cum mai sunt cunoscute in unele regiuni, se numara printre cele mai parfumate flori de gradina, dar pot fi cultivate si in jardinière in balcoanele bine aerisite. Genul cuprinde 140 de specii, dintre care cele cu flori battue si parfumate sunt cele mai iubite. Cauta mixandre deja formate, eventual cu boboci de flori, pentru a le cultiva le gradina. Daca iei rasaduri tinere, de anul acesta, trebuie sa stii ca vor inflori abia in anul urmator. Iar ca sa fii sigura ca alegi mixandre cu flori duble, cauta plantele care au frunzele mai inguste si mai dechise la culoare fata de celelalte rasaduri de micsunele. Pamantul trebuie sapat in adancime, bine drenat si imbogatit cu material organic. Micsunelele au nevoie de soare, nu suporta umbra si nu pot fi plantate sub copaci. Udarea trebuie sa fie moderata, atat cat sa nu se usuce pamantul, nu suporta apa pe frunze, deci trebuie udate la radacina. Ca ingrasamant se poate folosi fertilizatori solubili pentru plante decorative prin flori.