Papagalii africani gri au fost adoptați în august și au fost plasați în carantină împreună. După ce au fost mutați în zonele publice ale grădinii și expuși la vizitatori, ei au început să folosească constant un limbaj “murdar”.
Reprezentanții parcului spun că „papagalii înjură pentru a obține o reacție de la oameni”. Dacă vizitatorii au părut uimiți sau au râs, papagalii au fost încurajați să continue cu acest comportament. Mai mult, papagalii se încurajează unii pe alții să înjure și s-au învățat unii pe alții cuvintele.
„Unora dintre vizitatori li s-a părut amuzant, însă având în vedere că în weekend vor veni și copii, am decis să îi mutăm pe papagali. Am sperat că vor învăța și alte cuvinte când vor fi plasați în colonii însă dacă îi vor învăța și pe ceilalți papagali să înjure o să ne trezim cu 250 de papagali care vorbesc urât. Nu știu ce o să facem”, a spus directorul executiv al parcului, Steve Nichols.
Cel mai recent studiu a demonstrat că aceste creaturi sunt capabile să gândească la nivelul unui copil în vârstă de 4 ani.
Un papagal african gri s-a dovedit a fi capabil de a descoperi locaţia în care erau ascunse alimente, acţionând prin eliminare şi deducţie, procese întâlnite până acum doar la oameni şi maimuţe.
Studiul a fost făcut într-un centru din Australia şi s-a bazat pe observarea a şapte papagali gri cu vârste curpinse între 7 şi 25 de ani.
Sandra Mikolasch de la Universitătatea din Viena, a explicat cum s-a făcut cercetarea: „Două alimente diferite, dar la fel de preferate de papagali, au fost ascunse de privirea păsărilor, sub două căni opace. Apoi unul din experimentatori a luat, fără ca pasările să vadă, unul din alimente, pe care l-a arătat acestora.”
Dacă atunci când ar fi fost puşi în faţa celor două căni, papagalii s-ar fi bazat doar pe presupuneri, atunci ei ar fi ales cana cu mancare în aproape 50% din cazuri. Cu toate acestea, majoritatate nu au descoperit care cană avea alimentul în ea.
Totuşi, una din păsări a manifestat un interes deosebit pentru recipientul care conţinea mâncare. Cercetătorii au spus că aceasta a văzut care aliment a fost luat de către experimentator şi a dedus care cană conţinea celălat aliment. Doar primatele au arătat în experimentele de acelaşi tip capacitatea de a folosi deducţia pentru a identifica în care cană se găseşte alimentul dorit.
Descoperirea demonstrează că papagalii africani gri au un loc pe lista creaturilor care au ajuns la apogeul inteligenţei