Citu intra puternic peste bugetari: „Sunt sporuri date dupa ureche. Exista inca spor pentru scris la calculator”

TRIMITE PRIETENILOR

Premierul Florin Citu a declarat ca la nivelul guvernului a fost finalizata o analiza privind sporurile acordate in sectorul bugetar care urmeaza sa fie prezentata in perioada urmatoare, subliniind ca se are in vedere modificarea legislatiei in acest an, astfel incat sa existe o legatura intre „performanta si venit”.

„Am terminat acea analiza si sunt lucruri interesante pe care romanii ar trebui sa le stie si o sa le prezint in perioada urmatoare. Am descoperit sporuri despre care nu stiam ca exista. Am descoperit situatii in care legislatia in vigoare nu este respectata, in ce priveste suma sporurilor. Veti vedea. Va fi transpusa, cred ca vom veni in zilele urmatoare, chiar public voi prezenta modificarile care vor aparea, dar, asa cum am spus, urmeaza Legea salarizarii unitare, pe care o vom modifica in acest an, si acolo vom corecta si cea mai mare modificare sau cea mai importanta modificare in aceasta lege este sa faci legatura intre performanta si venit. Acest lucru nu exista astazi in Legea salarizarii.

Sporurile sunt date dupa ureche, veniturile la fel, cresc, sau salariile sunt date intr-un mod aleatoriu. Vom introduce criterii de performanta. Se poate face acest lucru si putem sa le dam si sporul, daca acesta exista, pe criterii de performanta. Este cea mai importanta modificare pe care o vom face la legea salarizarii”, a explicat Citu, miercuri, la Palatul Victoria, intrebat daca a finalizat analiza privind sporurile din sistemul bugetar.

El dat si cateva exemple privind sporuri care nu s-ar mai justifica.

„Va dau exemple de sporuri de care nu stiam ca exista, dar sunt mai multe. Este acel spor despre care toata lumea vorbeste, pentru conditii vatamatoare, care de fapt inseamna lucruri pe care noi astazi le facem zilnic. Sa scrii la un calculator nu mai este o conditie vatamatoare, exista un spor in anumite institutii. Vor disparea aceste sporuri, este un proiect anul acesta, anul viitor.

Anul acesta vom incepe poate cu o limitare si de anul viitor vom reaseza lucrurile. E nevoie de schimbarea, modificarea Legii salarizarii unitare. Repet, sporurile sunt bune, ele sunt o motivatie pentru toata lumea sa-si faca treaba mai bine. Dar doar atunci cand sunt legate de criterii de performanta, nu cand stau doar in pixul managerului si sunt date fara niciun fel de criteriu, doar date la fiecare fara sa respectam niste norme. Si atunci veti vedea ca vom folosi aceasta modalitate de a motiva oamenii sa-si faca treaba mai bine in sectorul public”, a declarat Citu, citat de Agerpres.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.