Confiscarea mașinii și amenzi mai mari pentru cei care aruncă deșeuri în pădure, pe câmpuri sau pe lânga lacuri.

TRIMITE PRIETENILOR

Garda de Mediu a confiscat mai multe maşini în mai multe județe. Șoferii depozitau ilegal deșeuri în zone nepermise. Comisarii Gărzii de Mediu fac controale în toată ţara. Oamenii legii au împărţit amenzi pentru deșeuri abandonate în Neamț, Târgu Jiu sau Olt. În județul Ilfov, de exemplu, șoferul unei basculante a descărcat o cantitate mare de gunoi pe un câmp. Ulterior a fost obligat să mute deșeurile abandonate. În plus, a primit o amendă de 30.000 lei și a rămas și fără mașină.

Un localnic din Drobeta-Turnu Severin, care transporta ilegal deșeuri de construcții și intenționa să le abandoneze pe un teren viran de lângă oraș, a fost amendat cu 15.000 de lei și i-a fost confiscat camionul. Comisarii Gărzii Naționale de Mediu l-au surprins chiar când se pregătea să descarce încărcătura și au aplicat dispozițiile legii.

YouTube player

Reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu au postat fotografiile pe pagina lor de Facebook, însoțite de un mesaj care să descurajeze pe viitor astfel de atitudini. „O altă zi, o altă faptă pedepsită, un alt mijloc de transport folosit la săvârșirea unei contravenții a fost confiscat! (…) Gândiţi-vă de două ori înainte de a arunca gunoiul pe unde vă trece prin cap. Pe lângă amenzi enorme, riscaţi să plecaţi şi pe jos acasă!”, spun oficialii de la Garda de Mediu.

Activistul de mediu Octavian Alexandru Berceanu, propus din partea USR pentru şefia Gărzii Naţionale de Mediu, susţine că: “Au fost suficiente două zile în Olt ca Garda de Mediu să scoată în teren comisarii. Au dat cu primăriile de pământ în Corabia, Cilieni şi Izbiceni unde ne-au arătat şi cum se scoate din circulație un hârb de Dacie care a fentat ITP-ul şi programul Rabla. Doamne, ajuta-i să înțeleagă că o stație de compostare mică, pentru 4-5 comune şi sortarea deşeurilor fac minuni, dacă nu cumva şi o centrală mică de cogenerare. Nu le-au plăcut programele cu finanțare europeană”.

Zilele trecute, o mașină a fost surprinsă în timp ce arunca deșeuri în zona protejată Natura 2000, cel puţin asta reiese dintr-o postare pe reţeau de socializare Facebook. Pentru Salvarea Lacului Siutghiol se solicita intervenția Gărzii de Mediu Constanța în vederea luării măsurilor privind stoparea lucrărilor de intervenție asupra configurației actuale a malurilor, sistarea lucrărilor abuzive de asanare a porțiunilor de luciu de apă, o verificare legală a lucrărilor de construcție desfășurate pe malurile lacului, precum și luarea de măsuri concrete de protecție și conservarea a unui sit protejat Natura 2000.

Însă, Steluţa Popescu, comisarul şef al Gărzii de Mediu din Constanţa, a analizat situaţia şi susţine că fotografia postată zilele trecute ar fi de prin 2019-2020. “Poza aceea este o poză veche şi la momentul respectiv s-au făcut nişte verificări. Vă spun sigur că este o poză veche. M-am tot interesat. Am luat legătura cu colega mea care ştia poza. A fost la sesizare ori anul trecut ori în 2019, în care era maşina aceea. Au găsit pe cineva, o societate şi au verificat-o. Nu este o poză recentă. Este necesar să ne pună la dispoziţie numărul de maşină, să verificăm. Din poză nu se vede numărul maşinii. Este posibil să fi preluată o poză mai veche pentru petiţia Salvaţi LaculSiutghiol, arie protejată Natura 2000. Noi am tot avut sesizări în zona aceea şi le-am dat curs. Sunt şi proprietăți, ternuri private acolo. Au fost notificaţi. Am discutat cu Poliţia Locală şi îmi spuneau că au tot somat şi ei proprietarii de terenuri. Eu am fost la Primăria Constanţa. O să semnăm un protocol cu Primăria, pentru că se vor face acţiuni comune cu Poliţia Locală, pentru abandonările de deşeuri din mijloacele de transport“, a declarat, pentru Focus Press, comisarul şef al Gărzii de Mediu din Constanţa, Steluţa Popescu.

Protocoale cu primăriile

Cei care sunt prinşi aruncând deşeuri riscă să rămână fără mijlocul de transport. “Riscă inclusiv confiscarea mijlocului de transport. Deja în ţară, în Ilfov, se abandonau foarte multe deşeuri şi domnul ministru şi doamna comisar general au luat iniţiativa de a face protocoale cu primăriile municipii de judeţ în primă fază. Nici noi nu avem atâţia oameni. Şi să facem acţiuni comune cu Poliţia Locală, să descurajăm astfel de abandonări de deşeuri în locuri nepermise. Chiar de mâine începem acţiunea”, ne-a explicat comisarul șef Steluţa Popescu.

Garda de Mediu din Constanţa acţionează cu 5 echipe de comisari în tot judeţul

Zonele vizate sunt malul Lacului Siutghiol, varianta Aurel Vlaicu. “Acţionăm deocamdată pe Constanţa, tot ce ţine de teritoriul administrativ. De mâine începem acţiunea. Urmează acţiunea aceasta şi eu sper să-i găsim pe cei care abandonează deșeuri. Îi vom sancţiona şi se va aplica şi sancţiunea complementară de confiscare a mijlocului de transport. Nu se mai poate. Trebuie să-i descurajăm. Trebuie să luăm măsuri. Tocmai în ideea aceasta, pentru că Ministerul, Comisariatul General au transmis circulare către toate comisariatele judeţene din ţară prin care să facem protocoale cu Poliţia Locală, să le semnăm şi să demarăm aceste acţiuni comune. De aceea am fost la Primăria Constanţa şi de mâine începem acţiunea. Vor fi echipe mixte, Poliţia Locală cu Garda de Mediu. Zonele vulnerabile le cunoaştem şi o să facem acţiuni. Unde vor fi găsiţi vor fi sancţionaţi. Deocamdată, din ce am discutat cu Poliţia Locală, noi o să avem o singură echipă, pentru că noi suntem 5 echipe pe tot judeţul şi avem şi alte acţiuni, dar ei vor avea două echipe. În funcţie de necesităţi noi o să ne adaptăm pe parcurs şi la situaţiile întâlnite şi vedem cum putem să intervenim“, a declarat comisarul şef Steluţa Popescu.

Comisarul şef Steluţa Popescu, întâlnire cu primarul Chiţac

Scopul acţiunilor de control este acela de a descuraja astfel de situații. “Pentru că nu se mai poate. Vreau să subliniez că protocolul nu s-a semnat. Astăzi (miercuri – n.r.) am fost la o primă discuţie la Primăria Constanţa. A fost şi domnul primar (Vergil Chiţac -n.r.) prezent şi am făcut un draft de protocol şi urmează să-l semnăm, dar am convenit ca acţiunea să o demarăm chiar de mâine. A rămas să ne auzim. Eventual luni se va semna protocolul“, a spus comisarul şef Steluţa Popescu. Facem precizarea că este interzisă aruncarea sau depozitarea pe străzi, parcuri, terenuri virane, malurile râurilor, în alte locuri publice a gunoaielor menajere sau a altor reziduuri și gunoaie de orice fel.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.