De când nu ai mai mâncat cornulețe proaspete? Aici nu mă refer la cele din patiserii, deoarece de cele mai multe ori nu au nici cea mai mică legătură cu gustul tradițional. Eu am încercat o rețetă weețend-ul acesta și sper eu că voi reuși să mulțumesc papilele gustative ale oricărui cititor. Iată ce trebuie să ai pe bancul de lucru:
Ingrediente pentru 12 porții
patru gălbenuşuri
100 gr unt gras (85%grăsime)
250 gr smântână
100 gr de untură
un kg făină
2 linguri oţet
un borcan 300 gr gem de prune
coaja răzuită de la o lămâie
200 gr mac +200 ml lapte +3 linguri de zahăr +2 albuşuri bătute spumă
făină penru bancul de lucru
un ou pentru uns
Mod de preparare
Luați un castron înalt și puneți făina, în mijlocul ei adăugați gălbenușurile de ouă, untul (la temperatura camerei), untura, coaja de lămâie răzuită, smântâna și oțetul.
Începem să frământăm aluatul, până ce consistența este una lipicioasă și se desprinde ușor de mâini.
Formăm un baton gros, din aluatul deja obținut și îl împărțim în 10 părți egale.
Luăm fiecare bucată de aluat și o întindem cu făcălețul, pe un blat, până când devine cât mai subțire. La final o rulăm ca pe o clătită.. așezăm totul într-o tavă și punem la frigider 40 de minute.
Pentru umplutură vom proceda astfel:
Măcinăm macul și îl fierbem în lapte, adăugând treptat zahărul. Dăm la răcit și între timp batem albușurile spumă.
După ce preparatul anterior s-a răcit încorporăm bezeaua în macul fiert.
Scoatem apoi blatul din frigider și tăiem fiecare bucată rondele, de aproximativ 3 cm.
Întindem bucățile cu făcălețul, astfel încât să se formeze un cornuleț. Adăugăm umplutura și rulăm.
La final, punem cornulețele în tavă, le ungem cu un ou bătut și lăsăm la cuptor 25 de minute, temperatura fiind de 180 grade.
La final le puteți pudra cu zahăr și puteți adăuga vanilie sau scorțișoară, după gust.
Poftă bună!