Corupția UCIDE: O firmă fără niciun angajat se ocupa de stingerea incendiilor la Matei Balș

TRIMITE PRIETENILOR

În ultimii doi ani Institutul Matei Balș, unde s-a produs incendiul în care și-au pierdut viața 5 persoane, a încheiat mai multe contracte păguboase, cu firme controversate, dintre care unele fără experiență în domeniu sau chiar fără vreun angajat.

Jurnaliștii de la Buletin de București au făcut calculele potrivit informațiilor oferite de susele oficiale și au constatat că din 2018 și până acum peste 20 de milioane de lei au fost atribuiți direct pentru diverse contracte, chiar și atunci când ar fi trebuit să se facă licitații.

”Adabo Tehnika și Anpet Building se bucură de o relație specială cu Institutul Balș: 80 din cele 88 de contracte publice pe care le-au primit în ultimii trei ani sunt cu Institutul de Boli Infecțioase. Ele s-au ocupat de diverse reparații și renovări în cadrul spitalului, precum zugrăveli interioare, reparații mobilier, reparații ale instalațiilor și canalizării. Au reușit să facă toate astea cu un singur angajat, conform ultimelor date de la Ministerul Finanțelor.

Dacă lipsa de personal nu a fost o problemă atunci când managementul Balș a atribuit atât de multe contracte celor două firme, se pare că nici distanța nu a fost. Adabo Tehnika are sediul în satul Bârsoiu din Vâlcea, iar Anpet Building în satul Balotești din Ilfov. Ultima a fost înființată recent, în 2019”, scrie sursa citată.

O altă firmă beneficiară de contracte bănoase este Media Service Print, în realitate un xerox din Voluntari care s-a bucurat anul trecut de contracte în valoare de zeci de mii de euro deși institutul are propriile imprimante.

De asemenea, o altă firmă controversată este Hospital Technical Solutions, de la care procurorii DNA spun că ar fi primit mită fostul ministru PSD al Sănătății, Sorina Pintea.

”După scandalul cu șpaga, managerul Institutul Matei Balș, Adrian Streinu-Cercel (foto), a atribuit direct două contracte acestei firme. Unul dintre ele este în valoare de peste 66 de mii de EURO pentru ’rețea oxigen, tablouri alarmare, stație reducere presiune cu două circuite’. În mod obișnuit, achizițiile care presupun o sumă atât de mare de bani au loc prin licitație. Aici nu a fost cazul”, scriu jurnaliștii de la Buletin de București.

De asemenea, firma Midan Fire Exit a fost plătită cu sume mult mai mari și prin contracte atribuite direct, Adrian Streinu-Cercel fiind cel care ”a decis ca serviciile de prevenire și stingere a incendiilor la Institutul Matei Balș să fie în mâinile unei firme proaspăt înființată” și fără niciun angajat, care este plătită în plus și pentru deszăpezire. ”Institutul Balș este singura instituție publică care apelează la serviciile ei”, mai subliniază autorii articolului citat.

Despre alte afaceri derulate direct de o firma controlata de fostum manager al spitalului, STreinu Cercel, puteti citi aici o ancheta newsmaker.ro

De asemenea, despre firmele de casa ale PSD care câștiga zeci de licitații de sute de milioane de lei pe an, pueti afla mai multe despre implicarea fugarului Crisn Burci aici, iar aici despre tunurile date de penalul Vladescu.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.