Cum calculezi greutatea porcului fără cântar. Totul se bazează pe anumite măsurători

TRIMITE PRIETENILOR

Uneori poți ajunge în situația în care vrei să știi cum calculezi greutatea porcului fără cântar. Ei bine, nu e chiar atât de complicat. Acest lucru poate veni în ajutorul celor care vor să cumpere porc pentru Crăciun, iar animalul nu poate fi cântărit. Metoda pe care o propunem este foarte utilă în târgurile de animale care nu au un cântar de mari dimensiuni.

În curând va veni vremea achiziționării porcului pentru Crăciun, însă uneori apare problema cântăririi animalului viu. Cu toate acestea, nu trebuie să-ți faci probleme deoarece greutatea porcului poate fi aflată fără a avea la îndemână un cântar. Tot ce trebuie să faci este să aplici o anumită formulă pe baza unor măsurători. De obicei, așa se protejează în majoritatea târgurilor dar și în gospodăriile din mediul rural. Așadar, cei care vor să cumpere porc pentru sărbătorile de iarnă pot apela cu încredere la această formulă de calcul.

Cum poți să calculezi greutatea porcului fără a avea cântar

Când ești pus într-o astfel de situație, ca să poți afla greutatea unui porc ai nevoie de o ruleta și puțină pricepere la matematică. Greutatea porcului viu poate fi aflată fără să cântărești grăsunul. Trebuie doar să faci anumite măsurători pe care să le aplici într-o anumită formulă de calcul.

În cele ce urmează vă prezentăm cum puteți determina ce greutate are porcul, făcându-i doar niște măsurători! Iată ce trebuie să faci având la dispoziție o ruletă sau un centimetru de croitorie. În primul rând, trebuie măsurată distanţa dintre spatele urechii şi până la baza cozii. Aceasta se notează cu L în formula de calcul. În al doilea rând se măsoară circumferinţa porcului în spatele picioarelor din faţă. Această variabilă va fi notată cu C în formula de calcul.

Care este formula de calcul

Formula după care se calculează greutatea porcului este următoarea:

G = CxCxLx69,3

Iar C înseamnă circumferinţa, L – lungimea, G – greutatea porcului, în timp ce 69,3 este o constantă de calcul.Se ia următorul exemplu: pentru un porc cu o lungime L de 1,05 metri şi o circumferinţă C de 1,23 metri vom avea următoarea greutate. G = 1,23×1,23×1,05×69,3 = 110,08 kilograme. De reținut că această formulă are o marjă de eroare de maximum 3 procente!

De asemene, poate fi calculată inclusiv greutatea carcasei de porc. În acest caz se înmulțește greutatea porcului înmulțită cu 0,72 (constantă de calcul). Așadar, un porc de 110 kg are o carcasă cu greutatea de 79 kg.

Acum, dacă tot ai aflat cum calculezi greutatea porcului fără cântar, îți va fi mult mai ușor să faci o astfel de achiziție pentru sărbătorile de iarnă. Și aceasta deoarece carnea de porc este nelipsită pe masa de Crăciun.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.