Vrea doar fast-food și dulciuri. Cum să-l crești sănătos în astfel de condiții? Toate mamele îngrijorate caută soluții, iar multe dintre ele ajung la disperare din acest motiv.
Copiii mofturoși la mâncare nu sunt o noutate pentru nimeni. Foarte des ne confruntăm sau auzim acest subiect. Problema principală în acest caz este că părinții nu cunosc regulile unei nutriții sănătoase și eficiente. Unii părinți își închipuie că și copiii pot mânca orice, dacă și ei, ca adulti. pot și o fac, iar consecințele negative nu apar imediat. Alți părinți își dau seama că anumite alimente și preparate nu fac bine copilului, dar tot le consumă, iar cei mici văd și, evident, vor și ei.
POSIBILĂ SOLUȚIE: MASA ÎN FAMILIE
Este esențial ca și tu să respecți regulile pe care i le impui copilului tău. Este indicat ca împreună, părinte și copil, să respecte orele de masă care să nu fie în fiecare zi la aceeași oră. De pildă, micul dejun la 7:30, o gustare la 10:30, prânzul la 13:00, o gustare la 17:30, iar cina la 19:00-19:30. Alimentele trebuie să fie alese astfel încât să existe un echilibru nutritiv, adică să cuprindă toate grupele alimentare care îi asigură necesarul de calorii, vitamine, minerale etc. și să existe cel putin 5 porții de legume și fructe. Totodată, mesele în familie sunt importante, deoarece imprimă copilului obiceiuri sănătoase și va mânca cu mai multă poftă împreună cu părinții și alți membrii ai familiei.
CUM ÎL „PĂCĂLEȘTI”
Nu pregăti mâncarea de „regim”, adică fără gust. Mâncarea sănătoasă poate fi și gustoasă. Gătește rețete interesante și caută arome noi. Foarte mult contează, pentru copiii mici, și cum arată alimentele din farfurie. Le poți aranja frumos, în diferite forme interesante care să-i aduca aminte de personajele preferate din desene animate, de povești ori animăluțe care îi plac. Nu insista prea mult cu alimentele care nu-i plac. Dacă, de exemplu nu-i place spanacul, dar are nevoie de fier, poti găsi alternative. Poți încerca să-i faci o budincă delicioasă cu spanac, în care gustul acestui aliment nu se simte prea tare.
NU ÎI PERMITE SĂ ALEAGĂ ORICE
Trebuie să fii fermă atunci când încerci să prepari ceva care să-i placă. Nu îl întreba, ci pune-i pe masă ceea ce ai pregătit. Dacă refuză, spune-i că este în regulă, dar nu primește altceva. Îl poți ruga măcar să guste, să vadă cum e. Nu ține la îndemână snacks-uri din care se poate servi în voie. Eventual, îi poți oferi un fruct și o felie de pâine integrală. Însă, cel mai bine ar fi să nu îi dai nimic în afară de ceea ce îi pui tu în farfurie. Copiii nu se îmbolnăvesc dacă sar, ocazional, peste o masă sau două. Rezultatul pozitiv nu va întârzia să apară, astfel, mai tarziu i se va face foame și nu va mai fi mofturos.
ATUNCI CÂND ARE NEVOI DE REGIM
Dacă micuțul are o problema de sănătate (diabet, obezitate etc.), se impune un regim specific. Este de preferat ca acesta să fie stabilit de o persoană cu autoritate (medic, nutriționist). Pe lângă sfatul profesional de care aveți nevoie, va fi și un avantaj psihologic. Copilul va fi mai puțin tentat să-și manipuleze părinții pentru a primi un aliment pe care nu are voie să-l mănânce. Este, de asemenea, important să explici clar și pe înțelesul lui consecințele nerespectării regimului. Trebuie să știe și să nu accepte mâncare de la persoane străine sau să întrebe părinții înainte de a o primi. Atunci când este invitat la o petrecere la care se servește fast-food, poți să admiți ca excepție, dacă acest lucru nu îi dăunează sănătății.