DE CE APAR NEGII ȘI CUM SCAPI DE EL

TRIMITE PRIETENILOR

Fără a se confunda cu alunițele, negii trebuie tratați cu atenție. Lasă la o parte prejudecățile și mergi la medic! Leacurile miraculoase sau cele băbești îți pot face mai mult rău decât bine.

Ceea ce noi cunoaștem sub numele de negi poartă denumirea medicală de papiloame cutanate. Este vorba despre niște mici tumori, ce-i drept benigne. Asta înseamnă că sunt inofensive, dacă sunt lăsate în pace sau tratate după sfatul dermatologului. Altminteri, îți faci rău cu mâna ta.

DE CE ȘI UNDE APAR

Papilomul cutanat este format din fibre de colagen și vase de sânge înconjurate de piele. De obicei, vârsta este un factor favorizant al apariției lor, fiindu-le caracteristice multor persoane trecute de 50 de ani. Dar nici obezitatea și diabetul de tip 2 nu sunt de ignorat. Cauza exactă a dezvoltării negilor nu e cunoscută. Dar s-a observat că acestea apar în locurile în care pielea este expusă la frecare. Unele studii arată o asociere între papiloamele cutanate și formele cu risc scăzut ale virusului papilloma uman (HPV). Totodată, se suspectează că predispoziția spre a dezvolta aceste excrescente ale pielii poate fi transmisă genetic. Dereglările hormonale, precum cele observate în timpul sarcinii, pot determina și o creștere a riscului de papiloame cutanate, des întâlnite la femeile însărcinate. Apar frecvent pe mâini, picioare, tălpi, sub sâni, pe față, dar pot ieși pe tot corpul.

CUM SE TRATEAZĂ

Negii nu au nevoie de tratament decât atunci când devin cu adevărat deranjanți. Adică, fie se află într-o zonă sensibilă, fie dau un aspect inestetic. Există mai multe metode pentru a scăpa de negi la dermatolog. Crioterapia presupune eliminarea papiloamelor prin înghețare cu azot lichid, dar este o opțiune potrivită în cazul leziunilor mici. Electrocauterizarea are rezultate imediate. Înseamnă arderea negului cu ajutorul tehnicii moderne. Însă niciuna dintre metode nu garantează că alți negi nu vor mai apărea pe corp. Există și varianta extirpării chirurgicale, dar numai în cazuri speciale. Problema mare constă în faptul că mulți aleg tot felul de variante de tratament care nu au nimic de-a face cu medicina. Or, numai dermatologul este în măsură să facă diferența dintre un neg inofensiv și o leziune cu risc cancerigen.

MEDICUL SPECIALIST ARE SOLUȚII

Pentru că papiloamele cutanate sunt, de cele mai multe ori, inofensive, devine tentant pentru multe persoane să încerce să le îndepărteze la domiciliu. Această varianta nu este, însă, o opțiune recomandată. Tratamentul în cadru specialist este întotdeauna de preferat, datorită siguranței pe care o oferă. Un dermatolog va folosi instrumente sterile, cu rolul de a preveni infecțiile, iar pacientului îi poate fi aplicată topic o cremă, cu rolul de a reduce durerea în timpul și după efectuarea procedurii. În plus, unele metode efectuate într-un cabinet de specialitate sunt atât de avansate, încât rareori lasă o cicatrice vizibilă.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.