DNA anunta ca a pus sechestru asigurator pe casele lui Tariceanu. Acesta este urmarit penal pentru luare de mita

TRIMITE PRIETENILOR

DNA a anuntat vineri ca fostul premier Calin Popescu Tariceanu este urmarit penal pentru luare de mita. DNA a mentionat ca a pus sechestru asigurator pe bunuri imobile apartinand suspectului Popescu-Tariceanu Calin Constantin Anton pana la concurenta sumei de 800.000 USD.

„In vederea confiscarii obiectului infractiunii de luare de mita, in cauza s-a dispus sechestru asigurator pe bunuri imobile apartinand suspectului Popescu-Tariceanu Calin Constantin Anton pana la concurenta sumei de 800.000 USD, echivalent in lei – 3.204.640 lei|, precizeaza DNA, dupa ce a anuntat ca tariceanu este urmarit penal pentru luare de mita.

Comunicatul integral al DNA:

In cauza mediatizata prin comunicatul nr. 22/VIII/3 din 11 ianuarie 2021, ca urmare a indeplinirii conditiilor legale si constitutionale necesare pentru efectuarea urmaririi penale fata de o persoana care, la data faptelor, detinea functia de prim ministru, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de suspectul POPESCU-TARICEANU CALIN CONSTANTIN ANTON, la data faptei prim ministru al Guvernului Romaniei, pentru savarsirea unei infractiuni de luare de mita.

In ordonanta de efectuare a urmaririi penale se arata ca in cauza exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

Suspectul Popescu-Tariceanu Calin Constantin Anton, in calitate de prim ministru, ar fi primit, in mod indirect, in perioada 2007-2008, de la reprezentantii unei companii austriece, foloase materiale in valoare de 800.000 USD, constand in plata unor servicii de consultanta. In schimb, acesta si-ar fi exercitat atributiile astfel incat sa fie adoptate o serie de hotarari de guvern in favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentand un comision din valoarea platilor facute de statul roman catre companie, ar fi fost folosita in beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorala, fiind transferata in baza unor contracte fictive incheiate cu mai multe companii offshore.

Prezentul dosar a fost constituit in anul 2018, in urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autoritatilor judiciare austriece.

Dupa respingerea, la data de 3 iunie 2019, a cererii initiale de incuviintare a urmaririi penale de catre Senat (institutie investita cu solutionarea avand in vedere calitatea de senator a lui Popescu-Tariceanu Calin Constantin Anton la acea data), procurorii au efectuat, in acelasi dosar, acte de urmarire penala cu privire la fapte si alte persoane.

Ca urmare a administrarii unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt mai sus mentionata cu referire la fostul demnitar.

Suspectului i s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

In vederea confiscarii obiectului infractiunii de luare de mita, in cauza s-a dispus sechestru asigurator pe bunuri imobile apartinand suspectului Popescu-Tariceanu Calin Constantin Anton pana la concurenta sumei de 800.000 USD, echivalent in lei – 3.204.640 lei.

Fostul presedinte al Senatului Calin Popescu-Tariceanu a declarat, vineri, la iesirea de la Directia Nationala Anticoruptie, ca i s-a adus la cunostinta calitatea de suspect, adaugand ca dosarul in care este cercetat „pleaca de la o serie de premise false, eronate si aberante”.

„Am fost chemat la DNA pentru a mi se aduce la cunostinta calitatea de suspect intr-un dosar in care sunt acuzat de obtinerea unor foloase indirect, de mita. Dar, ceea ce vreau sa precizez este ca tot acest dosar pleaca de la o serie de premise false, eronate si aberante. Si anume: in perioada in care am condus Guvernul Romaniei, Guvernul a emis o serie de hotarari de Guvern care sa favorizeze o anumita companie. Prim-ministrul nu da, asa, din pixul lui hotarari de Guvern cum isi imagineaza poate unii, ele sigur ca parcurg o intreaga procedura administrativa, sunt avizate din punct de vedere legal si, de aici, toata constructia care a fost facuta de procurori este pe o baza falsa”, a declarat Tariceanu


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.