TRIMITE PRIETENILOR

Tratamentele preferențiale pentru unii pacienți infectați cu SARS-CoV-2 continuă chiar și după trecerea acestora în neființă. 

În timp ce mii de familii din România și-au luat rămas bun de la cei decedați în cadrul unor ceremonii limitate la cel mult opt persoane, Biserica Ortodoxă Română a obținut de la Departamentul pentru Situații de Urgență și de la Institutul Național de Sănătate Publică o aprobare care a permis organizarea unei înmormântări cu mii de persoane.

Funeraliile Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, s-au întins pe două zile, timp în care unii credincioși au ignorat toate avertismentele și au sărutat sicriul în care se afla trupul ierarhului. Medicii cataloghează drept inacceptabilă această derogare dată chiar de cei care dirijează lupta cu epidemia de coronavirus.

Am urmărit cum au decurs ultimele ore pe pământ pentru doi oameni decedați în aceeași zi și în aceleași condiții: ÎPS Pimen (90 de ani), Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților și Persida Ciuraru (74 de ani), o femeie simplă din județul Arad. Conform Ministerului Sănătății, amândoi au murit infectați cu noul coronavirus în data de 19 mai 2020, iar potrivit protocoalelor de desfășurarea a înmormântărilor pentru decedații purtători de SARS-CoV-2, traseul până la cimitir ar fi trebuit să fie același: trupurile să fie sigilate la morgă în saci dezinfectați, transportate apoi direct la cimitir de firme de pompe funebre cu mașini speciale, în sicrie etanșate. La cimitir, trebuiau înhumate în cel mai scurt timp (în aceeași zi în care au părăsit morga).

Sunt reguli de înmormântare stricte, gândite de autorități pe timp de pandemie, pentru a limita accesul persoanelor la o posibilă sursă de contaminare, creată de aglomerații, dar și de proximitatea trupului infectat cu SARS-CoV-2.

În cazul ÎPS Pimen, aceste reguli au fost, pentru prima dată, reinterpretate. Trupul arhiepiscopului a fost transportat de la Spitalul Matei Balș din București (unde a survenit decesul) la Catedrala Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, care timp de o zi a devenit loc de pelerinaj pentru mii de suceveni.

Și în timp ce la Suceava oamenii sărutau sicriul arhiepiscopului Pimen, într-o casă din Arad, familia Persidei Ciuraru stătea într-o cameră cu poza decedatei pe masă. Ca să nu fie singuri, au făcut un live pe Facebook și asta a fost tot.

În ziua următoare, vineri, câțiva oameni din familia Persidei au mers la cimitir, unde o mașină a adus sicriul cu trupul neînsuflețit al femeii. Un pastor penticostal a rostit o scurtă predică, cineva din familie a mai făcut un live pe Facebook, pentru cei care n-au putut fi prezenți, iar la scurt timp sicriul a fost coborât în groapă. Acesta a fost procedeul standard pentru cele aproape 1200 de înmormântări ale românilor decedați și confirmați cu coronavirus.

Trei dintre rudele Persidei Ciuraru asistă la slujba de înmormântare

După scurta ceremonie, cei din familia Persidei au mers acasă, unde puteau urmari la televizor cealaltă înmormântare.

Înaltpreasfințiții mai presus de lege

Vineri, la două zile după ce sicriul cu trupul arhiepiscopului Pimen a fost expus pentru slujbele speciale, acesta a fost transportat la 70 de kilometri distanță, la Mănăstirea Sihăstria Putnei, unde a mai avut loc o slujbă, în prezența a sute de alți credincioși. Cei mai mulți au purtat măști de protecție, condiție obligatorie pentru participarea la ceremoniile religioase în aer liber. Unii, însă, printre care Înaltpreasfințiții Teodosie și Teofan, au considerat că nu e nevoie.

Înaltpreasfințiții Teodosie și Teofan (în spatele mașinii mortuare) nu au purtat măști de protecție pe tot parcursul ceremoniilor de înmormântare. 

La Arad, cei din familia Persidei Ciuraru erau mâhniți după ce au văzut la televizor ceremoniile de la Suceava. „Simțim o mare durere”, ne-a spus una dintre rudele femeii. „Sunt condiții foarte diferite pentru oamenii de rând, față de alții. În ziua de azi, dacă ai bani ești mamă și tată, ești auzit. Dacă ești un om de rând, cum suntem noi, nu suntem băgați în seamă”.

Prefectul Sucevei: „Există aprobare de la nivel central”

Pentru o ceremonie cum a fost cea organizată pentru ÎPS Pimen – nemaiîntâlnită pentru un deces cauzat de coronavirus – au fost implicate forțe de ordine și echipaje ale serviciului de ambulanță de la nivelul județului Suceava. Totul „s-a făcut perfect legal, cu toate aprobările”, a confirmat printr-un SMS, pentru Recorder, Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Sute de oameni au participat vineri la înmormântarea IPS Pimen, la Sihăstria Putnei. FOTO: Casian Mitu

Alexandru Moldovan, prefectul județului Suceava, spune că n-a făcut altceva decât să respecte solicitările venite de la București: „Există o aprobare de la nivel central. Există o solicitare în acest sens de la Mitropolia Moldovei către INSP, care și-au dat avizul și, ulterior, către instituțiile din subordinea comandantului acțiunii, domnul secretar de stat Raed Arafat. Noi am respectat ce ni s-a cerut. Noi ne-am asigurat că de la slujba de înmormântare până la locul unde va fi înmormântat ÎPS Pimen să nu fie probleme”.

Arafat: „Dacă s-au încălcat regulile la fața locului, asta nu mai ține de noi”

Traseul derogării a fost simplu și a circulat între instituții pe repede-înainte. Cererea de aprobare a unor slujbe speciale pentru ÎPS Pimen a ajuns imediat după decesul arhiepiscopului la Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI) – organism din care fac parte mai multe instituții și care este dirijat de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Citeste mai mult pe Recorder.ro


TRIMITE PRIETENILOR

Urmareste Stirile Romanilor pe Facebook. Portalul dedicat Romanilor


Loading...