Fermierii din Ungaria își irigă culturile cu apă din România!

TRIMITE PRIETENILOR

În timp ce Ministerul Mediului spune că seceta este instalată pe 70% din suprafața țării, îndeamnă populația la consum responsabil de apă, iar fermierii din multe zone înregistrează pierderi însemnate din cauza lipsei de apă, țara vecină, Ungaria, își irigă culturile cu apă din Mureș.

Situația revoltătoare se repetă de ani de zile și a revenit din nou în prim-plan în ultimele zile, mai ales în contextul îngrijorărilor din ce în ce mai mari privind seceta. Ungaria a înțeles că fără un sistem de irigații, culturile nu au nicio șansă, astfel că plătește să aducă apă din Romania, în timp ce agricultorii români s-au obișnuit să privească spre cer, în lipsa unui sistem de irigații bine pus la punct.

Dacă la noi, în ultimii 30 de ani au fost distruse toate sistemele de irigaţii dincolo de graniţă, fermierii au sisteme ultra-performante, cu apă asigurată de la zeci de kilometrii distanţă, arată Știrile TVR într-un reportaj.

Până în 1990, zona Arad era împânzită cu sisteme de irigații, însă acum au rămas doar canale secate, fără utilitate. Astfel, în timp ce fermierii arădeni care nu pot să-și irige culturile își numărară pierderile, culturile de peste graniță arată bine. Ungaria aduce apa din Mureș, de la 60 de kilometri distanță, în timp ce fermierii arădeni nu se pot bucura de ea, chiar dacă sunt mai aproape.

Contractul e vechi de 40 de ani, iar apa se exportă prin Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF). Cererea este oricum mult mai mare decât se poate exporta. Comanda maximă către partea magiară este de 1.500.000 de metri cubi, informează Antena3.

Fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a semnat la sfârșitul lunii mai un ordin prin care s-a constituit o comisie ce trebuia să pună la punct reorganizarea ANIF. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu aceasta și cu investițiile în sistemul de irigații în perioada următoare, sub conducerea noului ministru, Petre Daea.

România vinde apă Ungariei, iar în țară se dă apă cu porția – Seceta și canicula distrug culturile în țară

În timp ce peste 70% din țară se confruntă cu secetă, iar apa este raționalizată în mai multe zone, România exportă apă pentru irigatii în Ungaria.

Asta în timp ce culturile noastre se usucă pe câmpuri, iar fermierii pierd sute mii de euro din cauza secetei.

Vecinii se bucură de irigații și fac agricultură cum știu mai bine, cu apă importată din Mureș.

Fermierii din Ungaria au sisteme de irigații ultraperformante și culturi sănătoase. Totul, pe fondul unui contract vechi de 40 de ani, apa se exportă prin Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. Cererea este oricum mult mai mare decât se poate exporta. Comanda maximă către vecinii maghiari este de 1,5 milioane de metri cubi.

În România, 70% din suprafață este afectată de secetă pedologică, potrivit ministrului Mediului – Tanczos Barna. Sunt câteva zone afectate de secetă puternică, iar trei săptămâni, fenomenele extreme vor fi urmate de un nou val de căldură.

„Cele 40 de lacuri stratetegice sunt la un grad de umplere de 68%, dar sunt zone în care bazine hidrografice sunt afectate puternic de secetă, iar unele bazine au secat total. Aceste date sunt îngrijorătoare, iar următoarele 3 săptămâni vor fi caracterizate de aceste fenomene extreme și urmează un nou val de căldură, care va amplifica acest fenomen de secetă.

Noi urmărim în momentul de față rezervele de apă a localităților în zonele critice. Cele mai mari probleme apar acolo unde apa se obține prin foraj, iar o dată cu seceta a crescut foarte mult consumul de apă, de aceea am făcut apel la un consum rațional de apă potabilă. Apa potabilă presupune costuri uriașe cu transport, tratare și nu putem să consumăm de 5 ori, de 10 ori mai mult în această perioadă”, a declarat ministrul Mediului – Tanczos Barna.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.