Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.
„Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 24 februarie a.c., decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor”, anunta Administratia Prezidentiala.
Deputatii si senatorii au votat pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.
Decizia a fost luata cu voturi 357 „pentru” si niciun vot impotriva, in timp ce parlamentarii UDMR nu au votat.
Asociatia Fostilor Parlamentari a depus saptamana trecuta o solicitare la Avocatul Poporului prin care solicita sa atace la CCR legea prin care au fost desfiintate pensiile speciale ale fostilor deputati si senatori. Avocatul Poporului a respins-o, intrucat solicitarea a fost facuta in afara termenului prevazut.
Asociatia Fostilor Parlamentari considera ca pensiile lor speciale sunt o „masura compensatorie” identica cu cea prevazuta in Statutul magistratilor. Ei sustin ca trebuie sa beneficieze de pensii speciale, la fel ca magistratii care „aplica legea”, pentru ca ei „au creat legea”. Ei mai sustin ca taierea pensiilor speciale „arunca in derizoriu activitatea legislativa a parlamentarilor”.
Mai mult, fostii parlamentari se declara indignati ca veniturile lor sunt considerate „pensii speciale”, sustinand ca este vorba de o manipulare menita sa creeze „inversunare si dezbinare in randul categoriilor de pensionari”.
Asociatia Fostilor Parlamentari a fost infiintata in 2009. La data infiintarii avea noua membri, fosti parlamentari FSN, PSD, PNL, PRM si PC. Presedinte al asociatiei este Vasile Radulescu, fost deputat PSD.
Sunt aproximativ 800 de fosti senatori si deputati care primesc pensii speciale in valoare de zece milioane de euro pe an. Pensia speciala medie a unui fost parlamentar este de 5.843 de lei pe luna.