Molarii de minte sunt o ramasita din istoria timpurie a omenirii. Au fost denumiti astfel deoarece tind sa strapunga gingia doar la maturitate. Evident, nu au nimic de-a face cu intelepciunea!
Au trecut mai bine de 5.000 de ani de cand Otzi, omul zapezilor, avea nevoie de dinti puternici pentru mestecarea si macinarea plantelor si a semintelor cu care se hranea. De atunci corpul uman s-a schimbat intr-un ritm rapid, dieta s-a modificat si a devenit mai usor digerabila, maxilarele au devenit mai mici. Totusi, molarii de minte continua sa se dezvolte. Aceste masele nu au niciun rol functional, sunt reminiscente de la stramosii nostri, care foloseau intens acesti dinti pentru a mesteca hrana hibroasa si tare, dar si carnea cruda. Intr-o epoca in care dantura nu mai are doar rol practic, ci si estetic, pare ca nu mai avem nevoie de acele masele. Sau poate ca da.
UN DINTE DE REZERVA
La varsta de 12 ani, in mod normal, avem 28 de dinti: 14 pe maxilar si 14 pe mandibula, cate 7 pe fiecare parte. Astfel, muscatura este, de fapt, completa. Realitatea insa este ala – multor persoane le apar si molarii de minte. O persoana poate avea patru masele de minte, trei, doua, una sau nici una. Cert este ca nicio persoana nu poate avea mai mult de patru molari de minte.
Acestia sunt situati simetric, la periferiile arcadelor dentare. Si, spre deosebire de alti dinti, varsta de eruptie a maselelor de minte este mai inaintata, intre 18 si 28 de ani. De ce i-ai pastra? Primul molar erupe la varsta de 6 ani si, pentru ca uzura dintilor in acel moment duce de multe ori la pierderea timpurie a acestuia, e destul de inteligent faptul ca organismul a conceput o rezerva. Astfel, molarii de minte nu ar trebui eliminati, ci pastrati, ca rezerve. O privire de ansamblu a radiografiilor dentare furnizeaza informatii despre pozitia lor in gura si ajuta, in caz de dubiu, la luarea unei decizii pentru sau impotriva pastrarii dintelui.
Multi dentisti considera ca, atata vreme cat nu este afectat, molarul de minte poate fi considerat o rezerva pentru eventuala inlocuire a unui dinte.
Pentru a observa formatiunile cavitatii bucale, este necesara o radiografie. Nu una obisnuita, ci o ortopantomografie, care ofera o imagine de ansamblu asupra dintilor si radacinilor.
CAND TREBUIE SCOSI
Frecvent, molarii de minte au radacini atipice, sunt incovoiati si gresit pozitionati. Alteori, au prea putin spatiu sa creasca si, de aceea, pot sa se dezvolte anormal si sa impinga maselele vecine, putand sa le deterioreze. Presiunea exercitata duce la durere si inflamare. Uneori, molarii de minte raman complet blocati in gingie, alteori erup doar partial, ceea ce poate provoca lezarea radacinii dintelui adiacent. Cel mai frecvent, mucoasa ce acopera molarul de minte este traumatizata in cursul eruptiei si se infecteaza. Asa apare periconarita, boala ce reprezinta inflamatia tesuturilor moi din jurul coroanei dentare si cea mai frecventa si mai importanta complicatie a eruptiei molarului de minte. Molarii de minte prezinta frecvent anomalii de pozitie care genereaza complicatii.
MAI BINE LIPSA!
La varsta de zece ani, molarii de minte sunt, in cele mai multe cazuri, vizibili radiologic si extractia lor este, cel putin teoretic, posibila. Deoarece radacinile nu sunt complet dezvoltate pana la aproximativ al 25-lea an de viata, interventia, de regula, se face pana atunci doar in situatii extreme. Nu poti sti cu siguranta daca molarii de minte iti vor face probleme mai tarziu in viata. Uneori, genereaza o serie de neplaceri, printre care durere, infectii, afectarea dintilor invecinati, afectiuni gingivale, carii.
Asadar, daca nu ai nevoie de molarii de minte ca rezerva pentru a inlocui alti dinti, e necesar sa stii ca aceste masele e bine sa fie indepartate. Procedura de extractive are loc prin chirurgie, sub anestezie locala sau generala, iar perioada de cicatrizare variaza de la pacient la pacient (spre exemplu, la fumatori cicatrizarea dureaza mai mult timp). Medicul specialist in chirurgie dentara iti va prescrie antiinflamatoare si, eventual, antibiotice contra infectiei si iti va oferi toate informatiile de care ai nevoie (in primele 24 de ore, nu ai voie sa mesteci alimente pe partea unde s-a intervenit chirurgical, trebuie sa eviti bauturile fierbinti, dar si alimentele prea tari).
Mare grija dupa! In primele 2-3 zile dupa extractie, dintii nu trebuie spalati, pentru a evita infectiile si hemoragia. Gura trebuie clatita usor dupa fiecare masa cu apa de gura sau cu ceai se salvie. Periajul prea puternic si prea frecvent impiedica procesul natural de vindecare.
PROCEDURA DE EXTRACTIE
Majoritatea operatiilor de extragere a molarului de minte sunt efectuate sub anestezie locala, dar si anestezia toatala este posibila la persoanele de in varsta sau care sufera de anxietate sau boli cronice. Procedura este minim invaziva si dureaza, de obiecei, 20-30 de minute. In functie de solicitarea pacientului, toti cei patru molari de minte pot fi extrasi intr-o singura sedinta sau doua, la interval de doua saptamani. In acest ultim caz, pot fi alternate perioadele de vindecare a ranilor, ceea ce iti ofera posibilitatea de a manca mai usor. De indata ce s-a infectat anestezia locala, gingia este taiata si radacina molarului de minte – desprinsa din os. Dupa finalizarea extractiei, ranile sunt suturate. Firele de sutura se indeparteaza dupa proximativ 7-10 zile.
Radacinile molarilor de minte apasa dintii din fata si incet-incet, provoaca aglomerarea incisivilor.
BINE DE STIUT! Daca ai dureri mari, hemoragii secundare puternice sau chiar episoade febrile, ar trebui sa contactezi medicul dentist fara ezitare. Nu lua aspirina decat cu acordul medicului deoarece acest medicament influenteaza coagularea sangelui.
STIAI?
Atunci cand mucoasa se inflameaza, se pot aduna resturi de alimente. Neobservata si netratata, inflamatia poate provoca durere si infectie. Pentru a stopa procesul, medicul dentist trebuie sa aplice un tratament de curatare profunda, prin detartraj si, eventual, chiuretaj subgingival.