Gustoase şi hrănitoare, măslinele nu dar că sunt un aliment al fanilor diete, ci sunt şi, pe primele locuri, în topul celor mai sănătoase alimente, datorită conţinutului bogat în vitamine şi acizi graşi ca Omega 3, Omega 6 şi Omega 9.
Măslinele nu pot fi mâncate proaspete, direct culese din copac, ci, pentru a fi pretabile con sumului, ele sunt supuse anumitor procesări. În funcţie de acestea, măslinele capătă texturi şi culori diferite, de unde şi marea lor varietate ce o găsim în comerţ: verzi, maro, negre.
Măslinele verzi sunt culese atunci când sunt încă necoapte şi au un gust mai amar decât cele negre, deoarece sunt păstrate mai mult timp în saramură. Măslinele negre sunt mai moi, au un gust mai dulce şi un conţinut mai mare de grăsimi, deoarece au fost lăsate la copt mai mult timp.Cele mai sănătoase măsline sunt cele prelucrate natural. Însă, piaţa a fost invadată de măslinele prelucrate cu aditivi şi coloranţi care le transformă dintr-o sursă de vitamine şi minerale în banale onserve fără nici o valoare nutritivă.
Măslinele sunt foarte bogate în fier, vitamina E, calciu sau fibre. Datorită conţinutului ridicat de grăsimi mononesaturate şi de antioxidanti, măslinele sunt benefice sănătăţii, ajutând la prevenirea cancerului, la lupta împortriva colesterolului, asigurând sănătatea oaselor, buna circulaţie sanguină şi îmbunătăţirea vederii.
Măslinele întăresc vasele de sânge, ameliorând afecţiunile specifice înaintării în vârstă precum tulburările de vedere, sau degradarea unor ţesuturi şi funcţii ale organismului. Ele furnizează cantităţi importante de calciu, cupru, fier, mangan şi zinc şi sunt surse importante ale complexului de vitamine B. Grăsimile mononesaturate din măsline ajută la reglarea nivelului total de colesterol în corp.
Consumul de măsline este recomandat în cazul curelor de slăbire, deoarece pot ajuta la reducerea aportului zilnic cu până la 200 kcal. Măslinele sunt recunoscute şi pentru beneficiile pe care le au pentru menţinerea sănătăţii pielii şi părului, fiind bogate în acizi graşi şi antioxidanti care hrănesc, hidratează şi protejează pielea şi părul. Excesul de măsline poate fi, însă, periculos pentru persoanele care suferă de obezitate sau hipertensiune arterială. (foto: C. Dumitru)