Medicul Cătălin Denciu s-a întors acasă. “Belgienii i-au salvat viața. În România nu se știe dacă ar fi supraviețuit”

TRIMITE PRIETENILOR

În urmă cu aproape o jumătate de an, viața medicului Cătălin Denciu s-a schimbat complet atunci când a avut curajul de a se arunca în flăcări pentru a salva cât mai mulți pacienți bolnavi de COVID, care ar fi putut pieri în incendiul care a cuprins două saloane ATI ale Spitalului din Piatra Neamț.

Medicul Cătălin Denciu s-a întors acasă. «Belgienii i-au salvat viața. În România nu se știe dacă ar fi supraviețuit»
Devotamentul față de propriii pacienți și curajul de a fi intrat în flăcări fără nici un fel de echipament de protecție aveau să-i aducă medicului Cătălin Denciu, aflat în acea zi fatidică în gardă, foarte multă suferință.

Cu trupul acoperit în proporție de 70 la sută de arsuri și într-o stare extrem de gravă, doctorul specializat în intervenții ATI a fost dus în Belgia, la Spitalul Militar ”Regina Astrid”, cu o aeronavă care a decolat de pe Aeroportul Otopeni.

Acela a fost momentul în care pentru viața lui, a eroului care s-a aruncat în flăcări pentru salvarea semenilor săi aflați în suferință, s-a declanșat o luptă contracronometru. O luptă crâncenă pe care, spun specialiștii, în România ar fi putut să o piardă din cauza lipsei echipamentelor speciale ce trebuie folosite pentru salvarea marilor arși.

Încet, încet, semnele tratamentelor și ale terapiilor pe care le-a primit în Belgia, dar și cele ale intervențiilor chirurgicale ce au urmat un plan complex, personalizat, ca urmare a scanărilor profunzimii rănilor, au început să se vadă.

Specialiștii belgieni i-au refăcut lui Denciu țesuturile distruse și, la un moment dat, l-au și detubat. În toată această perioadă, lângă el s-a aflat soția sa, Alina, tot medic la Spitalul din Piatra Neamț, dar ginecolog.

Cu puțin timp înainte de sărbătorile de Paște, medicul Cătălin Denciu – declarat eroului Anului în 2020 -, a primit o veste uriașă.

Medicii belgieni i-au spus că poate pleca acasă, liniștit, că starea sănătății lui este una bună, care nu mai necesită supraveghere permanentă, ci doar exerciții de recuperare, de refacere a unor părți mobile de articulații. Detalii medicale.

Prin urmare, după aproape o jumătate de an în care a pășit la braț cu moartea, medicul-erou a revenit în Romînia, la Piatra Neamț unde a sărbătorit Paștele alături de familie.

”Cu puțin timp înainte de Paște, Cătălin a primit vestea că poate fi externat. Și nu este o extrenare de moment, un fel de învoire medicală, ci una definitivă pentru că starea sănătății lui este bună în acest moment.

Poate să meargă și să mănânce singur. Recuperarea lui este aproape completă. Mai tebuie doar să facă anumite terapii de recuperare motorie, pentru a recăpăta într-o proproție cât mai mare, chiar completă, flexibilitatea articulațiilor. Și, foarte important, mental este extrem de bine.

Belgienii i-au salvat viața, i-au dăruit una nouă, ținând cont de starea în care a ajuns la ei (70% arsuri – N.R.). În România nu se știe dacă ar fi supraviețuit.

Așa, Cătălin a putut veni acasă, la Piatra Neamț, pentru a sărbători Paștele. A ciocnit creștinește un ou, a stat la masă cu famiia lui după atâtea luni de suferință.

Amândoi (medicii Cătălin și Alina Denciu – N.R.) sunt epuizați după atâta efort și suferință. Și încă lupta nu e încheiată, chiar dacă recuperarea este una extraordinară”, au povestit apropiați ai familiei medicului-erou, potrivit evz.ro.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.