Nici o altă sărbătoare nu e mai așteptată decât Crăciunul. Dar oare cu ce se ospătau boierii de altădată?
Farfurii de porțelan de Bavaria
Potrivit istoriei, masa de Crăciun începea la ora 13.00 când musafirii erau serviți în farfurii de porțelan de Bavaria și tacâmuri de argint englezești.
Pentru început, oaspeții primeau alune sărate și țuică de Văleni, apoi gospodinele începeau să umple masa cu tot felul de bunătăți, de la ouă umplute cu o pastă rămasă secretă până în ziua de astăzi și decorate cu frunzulițe de pătrunjel, roşii umplute cu brânză de vaci, mezeluri, nelipsit fiind salamul Sibiu.
Toată lumea aștepta cu sufletul la gură deliciosul ghiudem, babic, kaizer, dar și multe feluri de brânzeturi și caşcavaluri, dar și măsline naturale marinate, așezate, bineînțeles, pe platouri uriașe de alpaca argintată.
Întotdeauna konga!
Urma delicioasa salată de boeuf, făcută cu un ulei special adus din Albania și decorate cu gogoșari sau murături roșii, piftia de porc și curcan și ouăle în aspic.
După o mică dar binemeritată pauză, urmau icrele de Manciuria și cele negre, dar și icrele de știucă, șalăul și somnul, servite cu vin alb sec. Urma o a doua pauză, timp în care domnii se delectau jucând table, apoi veneau aburindele sarmale cu mămăliguță, fripturile de porc, curcan și vânat, murături de tot felul, cârnaț, caltaboș și nelipsita pomana porcului.
Dacă domnii așteptau cafeaua braziliană, doamnele preferau o cicolată caldă cu frișcă. După discuții în care se puneau la cale logodne și încuscriri, dar și călătorii, toată lumea aștepta desertul, care însemna cozonac plini de nucă și stafide, diferite feluri de fursecuri și prăjituri făcute în casă și bineînțeles tortul. Toată lumea dansa konga, se jucau jocuri de societate și se făceau tot felul de cadouri care de care mai trăznite.
Felicia Iederă