Din ce în ce mai multe persoane sunt afectate de miopie sau hipermetropie, dar un tip de nanopicături oculare dezvoltrate recent ar putea fi eficiente în reducerea acestor vicii de refracție și a nevoii de a purta lentile corectoare.
Noile picături dezvoltate în cadrul Institutului de Nanotehnologii și Materiale Avansate al Universității Bar-Ilan, Tel Aviv, Israel, ar putea reduce miopia și hipermetropia, menționează cercetătorii. Au fost testate pe animale, prezentâd efecte benefice în repararea corneei și reducerea problemelor de vedere.
Aceste picături sunt un concept nou de corectare a problemelor de vedere, iar dezvoltatorii menționează că ar putea fi utilizare nu doar pentru a repara corneea, și pentru înlocuirea lentilelor multifocale, pentru a permite vederea unui obiect de la diferite distanțe.
Testele realizate până acum pe animale arată că aceste picături ajută la refacerea corneei, prin urmare efectul ar putea fi observat și pe oameni. Testele pe voluntari umani ar putea începe anul acesta, iar dacă vor da rezultatele dorite, nanopicăturile ar putea înlocui ochelarii, spune David Smadja, unul dintre medicii oftalmologi care a luat parte la proiect.
Picăturile folosesc nanotehnologia pentru a corecta problemele de refracție de care suferă persoanele cu afecțiuni oftalmologice. Interesant este că aceste picături au efect și în cazul persoanelor care văd slab de distanță (suferă de miopie), dar și pentru cei care nu pot vedea clar obiectele apropiate (ce care au hipermetropie). De aceea, nanopicăturile ar putea fi folosite și pentru a înlocui ochelarii cu lentile multifocale, ajutând pacienții să vadă clar obiectele aflate la distanțe diferite.
Deocamdată cercetătorii nu au precizat cât de des ar trebui aplicate aceste picături. Pentru a funcționa însă, pacientul trebuie să folosească o aplicație de mobil, prin care să-și măsoare singur indicele de refracție al ochilor. Apoi va realiza un pattern optic propriu, care va fi imprimat pe cornee cu ajutorul unui laser. Această imprimare durează doar câteva milisecunde și permite nanopicăturilor să schimbe indicele de refracție al ochilului, astfel încât vederea să fie cât mai clară. Corecția obținută astfel este echivalentă cu trei dioptrii.
Folosirea laserului nu este deloc periculoasă sau dureroasă, pentru că este vorba de un mic dispozitiv care se conectează la smartphone și imprimă patternul pe stratul exterior al corneei, cu ajutorul unor pulsuri luminoase. Datorită acestui laser, nanopicăturile pot pătrunde în cornee, ca să asigure corecția necesară pentru o vedere clară.
Un alt avantaj al tehnologiei, pe lângă eliminarea ochelarilor, este faptul că oricine ar putea folosi acest sistem cu laser și nanopicături, pentru a-și corecta singur vederea, chiar la el acasă, fără să aibă nevoie să meargă la un medic oftalmolog.
Nanopicăturile conțin nanoparticule sintetice ce ajută la vindecarea țesuturuilor din cornee, care cauzează probleme de vedere. În cadrul cercetării pe 10 porcine, s-au analizat erorile de refracție măsurate cu un refractometru înainte și după instilarea de picături oculare cu concentrații variate de nanoparticule sintetice. Efectele modificărilor de refracție au fost înregistrate pentru a identifica nanoparticulele din cornee. S-a obținut o corecție de 2,24+/-0,07D pentru miopii, și una de 1,96+/-0,2D pentru hipermetropii.
Se va utiliza concomitent o aplicație care măsoară refracția oculară și formează un model laser care va fi timbrat pe suprafața corneei.