OMS, previziune neagră: Ce ne-ar mai aşteapta la primăvară

TRIMITE PRIETENILOR

Organizația Mondială a Sănătății a făcut un nou anunț. Specialiștii în sănătate se tem de 700.000 de morţi suplimentare din cauza covid-19 în Europa până în primăvară.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îşi exprimă marţi îngrijorarea faţă de „acapararea” Europei de către pandemia covid-19. Specialiștii susțin că virusul ar putea conduce la 700.000 de morţi suplimentare pe acest continent, al cărui blanţ al morţilor ar urma astfel să crească la 2,2 milioane până în primăvară, relatează AFP.

„Ne putem aştepta ca paturile de spital să fie supuse unei presiuni crescute sau extreme în 25 de ţări şi unei presiuni ridicate sau extreme în secţiile de terapie intensivă în 49 dintre cele 53 de ţări (din regiunea OMS) până la 1 martie 2022.

Decesele cumulate semnalate ar urma să atingă peste 2,2 milioane până în primăvara viitoare, pe baza tendinţelor actuale”, avertizează într-un comunicat OMS.

Virusul Sars-Cov-2 continuă să facă ravagii

În acest moment, peste 1,5 milioane de oameni au murit din cauza temutului virus, în regiunea OMS Europa. OMS consideră că o creştere a morţilor din cauza covid-19 se explică printr-o combinaţie între prevalenţa variante indiene (delta) a SARS-CoV-2, extrem de contagioasă, o vaccinare insuficientă şi o relaxare a măsurilor anticovid.

Conform unor date OMS, morţile din cauza covid-19 s-au dublat de la sfârşitul lui septembrie, de la 2.100 pe zi la aproape 4.200 pe zi.

„Situaţia covid-19 în Europa şi Asia Centrală este foarte gravă. Ne confruntăm cu o iarnă plină de provocări”, avertizează directorul regional al OMS Europa Hans Kluge, care îndeamnă la adoptarea unei abordări ”vaccin plus”, care asociază vaccinarea anticovid, purtarea măştii de protecţie,măsuri de igienă şi distanţare socială.

Potrivit OMS, purtarea măştii reduce cu 53% incidenţa covid-19.

O generalizare a purtării măştii de până la 95% ar putea permite evitarea a peste 150.000 de morţi din cauza covid-19 până la 1 martie.

De asemenea, „pare tot mai evident că protecţia indusă prin vaccinare împotriva infecţiilor şi formelor benigne scade”, subliniază OMS.

OMS recomandă, astfel, vaccinarea cu un ”booster” a persoanelor celor mai vulnerabile, inclusiv a persoanelor imunodeprimate.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.