Pentru că este o zonă cu un climat extrem, dar diferit, de la munți și văi până la deșerturi, Orientul Mijlociu a fost primul care a cultivat plantele medicinale.
În zonele muntoase se găseste celebrul trandafir din Damasc. În partea vestică a regiunii (Israel, Liban, Siria și sudul Turciei) se găsesc măslini, smochini și mirt. Există păduri străvechi de pin și stejar. În regiunea deșertică se găsesc arbuști rezistenți ca Boswellia sacra, arborele de smirnă, de tămâie, Acacia. Alte plante medicinale și alimente folosite în scopuri terapeutice folosite în Orientul Mijlociu sunt: rodiile, șofranul, susanul, varza, ceapa, lucerna, usturoiul, orzul, ovăzul, strugurii.
RODIA, ÎMPOTRIVA PARAZIȚILOR INTESTINALI
Este un arbust originar din Persia și Mesopotamia. În trecut se utiliza foarte mult ca plantă medicinală, folosindu-se scoarța de pe rădăcini sau de pe ramuri, în combaterea paraziților intestinali, care acționează, în special, asupra teniei, dar și asupra altor paraziți intestinali. Se administrează sub forma de pudră fină sau infuzie. Acest tratament nu este indicat persoanelor care suferă de nevroze, femeilor însărcinate și copiilor. Bobocii florali se folosesc în gonoree, tricomonază, în diaree cronică, în dizenterie (în special la copii), în bronșită ș.a. Fructele conțin zaharuri, acid citric, acid malic, vitamina C, tanin, etc. Sunt dulci-acrișoare, răcoritoare. Se consumă ca atare sau suc. Nu au contraindicații.
CHIPAROSUL, UN EXCELENT ANTIREUMATIC
Uleiul esențial de chiparos are acțiune astringentă, antispasmotică, diuretică, tonică, sudorifică, vasoconstrictoare și antireumatică. Drept pentru care este utilizat în afecțiuni dermatologice, hemoroizi, răni, împotriva traspirației excesive, pentru îndepărtarea insectelor, împotriva celulitei, edemelor, reumatismului, în afecțiunile căilor respiratorii, mai ales în astmul bronșic și tusea spastică, în dismenoree și stres. Totodată, are proprietatea de a mări permeabilitatea vaselor de sânge și favorizează refacerea pereților acestora, devenind mai rezistente. Astfel, sângele nu mai stagnează în vase, deci ajută la prevenirea sau tratarea varicelor.
Uleiul esențial de chiparos se găsește în preparate farmaceutice și cosmetice sau se utilizează sub forma de aersoli. Pe zona afectată se face masaj cu acest ulei. Pentru ușurarea respirației, se miroase uleiul sau se masează delicat pieptul suferindului cu acest ulei esențial de chiparos. De asemenea, se poate adăuga câteva picături în apa din cadă, atunci când se face baie.
FENICUL (CURMALUL), DIURETIC
Curmalele au o capacitate de îndulcire de două ori mai mare decât cea a zahărului, însa cu un aport caloric inferior. Conțin vitamina A, vitaminele din complexul B, C și E. Au acțiune diuretică, emolientă, purgativă, ușor antiinflamatoare, expectorantă, laxativă, afrodisiacă. Sunt folosite în afecțiuni precum anemie, oboseală, astm, tuse, bronșită, tuberculoză. Medicina modernă a observat că fructele de curmal favorizează expectorația. Pe lângă acest lucru, s-a mai constatat că au proprietăți de tonic nervos.
Fructele se consumă ca atare. Sucul proaspăt de curmale poate fi folosit împotriva constipației. Există mitul că polenul de finic crește fertilitatea, în parte confirmat de cercetători care au găsit în continutul său hormoni estrogeni. Se mai poate face o infuzie din 50 g de fructe la un litru de apă. Se beau două-trei căni pe zi.
MIRTUL, UN EXCEPȚIONAL ANTIBIOTIC NATURAL
Uleiul esențial de mirt are acțiune antibiotică, aromatică, astringentă, antiinflamatoare, expectorantă, sedativă, tonică, antibacteriană. Astfel, are un bun efect împotriva infecțiilor pulmonare și urinare, calmează iritațiile și combate guturaiul. Se folosește în astm bronșic și tuberculoză. Dă rezultate bune și în tratarea infecțiilor urinare, problemelor digestive, sinuzitei, tusei seci, congestiei bronhiilor. Uleiul esențial de mirt întărește sistemul imunitar. Extern, se poate folosi în unele afecțiuni dermatologice, acnee, gingivită sau reumatism. Poate fi folosit și de către copii.
Fructele de mirt proaspete se consumă ca atare sau se gătesc. Cele uscate sunt folosite pentru condimentarea mâncării. Împreună cu bobocii de floare de mirt se utilizează pentru a da gust sosurilor sau siropurilor. La noi se găsesc în produse aromaterapeutice preparate în farmacii sau sub formă de aerosoli. Se utilizează conform instrucțiunilor de pe ambalaj.