POSTUL CRĂCIUNULUI SE ȚINE DE BINE

TRIMITE PRIETENILOR

Este ultimul post din anul calendaristic, numit și Postul Bucuriei. Căci la finele celor 40 de zile, căpătăm renașterea spirituală prin Nașterea Mântuitorului. Și e vremea obiceiurilor strămoșești.

Postul Bucuriei începe pe 15 noiembrie. 40 de zile de acum încolo, ne vom dedica purificării trupești și sufletești, rugăciunilor și smereniei. Dar poți petrece la Lăsata Secului. Prepară, ospătează-te și împarte colțunași cu brânză și alte bunătățuri. Se spune că, dacă fetele nemăritate țin post negru în această zi, imediat după Paști se vor mărita. Resturile și firimiturile de la masa de Lăsata Secului se aruncă numai spre răsărit, pentru a nu se împrăștia belșugul fără rost.

DE CE E BUN POSTUL

Încă din cele mai vechi timpuri, postul a fost un instrument de vindecare, pentru întinerirea și revigorarea organismului, dar și pentru curățarea sufletului și iluminarea spirituală. Este și o metodă de răscumpărare a păcatelor, care ne aduce măcar cu un pas mai aproape de Dumnezeu. Se apune că și marii învățați își obligau ucenicii să postească înainte de a fi inițiați, pentru că numai așa mintea și spiritul puteau fi purificate și capabile să primească înțelegerea profundă a învățătorilor. Postul Crăciunului ne pregătește pentru anotimpul geros. Urmează un sezon în care alimentele care se consumă sunt grele, bogate în grăsimi animale, pline de toxine. Prin urmare, este foarte bine pentru organism să facă un repaus alimentar, înaintea iernii. Însoțit de rugăciune și căință, postul aduce și alinare, liniște sufletească și stare de bine.

E VREMA ȘEZĂTORILOR

Deși considerate cântece românești, doar o parte a colindelor ne aparțin. Și asta pentru că ritualul colindatului vine din epoca precreștină, când romanii celebrau “calendele”, sărbătorile păgâne dedicate venirii Anului Nou, Nașterii Soarelui. Erau șase zile în care colindătorii mergeau din casă-n casă, pentru a da vestea cea mare. Pe la noi, s-a păstrat tradiția ca, odată cu Lăsata Secului la Postul Crăciunului, să înceapă și sezonul șezătorilor. Dat fiind caracterul serios al perioadei, cântecele erau în cea mai mare parte religioase. În Ajunul Nașterii Domnului, pe 24 decembrie, mulți dintre creștini țin post negru, ca să fie sănătoși, să le meargă bine și să li se împlinească dorințele.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.