Premierul Spaniei sare în sprijinul Serbiei: Declarația de independență a Kosovo a fost o încălcare a dreptului internațional

TRIMITE PRIETENILOR

Șeful guvernului spaniol, Pedro Sanchez, a declarat luni, aflat în vizită în Albania, că Madridul nu poate fi niciodată de acord cu recunoașterea independenței Kosovo față de Serbia. Afirmațiile vin pe fondul creșterii tensiunii interetnice în nordul Kosovo unde sârbii sunt majoritari, potrivit elespanol.com.

Pedro Sanchez a declarat că Spania nu poate recunoaște teritoriul Kosovo deoarece a existat o declarație unilaterală de independență despre care consideră că încalcă dreptul internațional. „Nu putem fi în favoarea acestei recunoașteri a Kosovo”, a insistat el înainte de a preciza că acest lucru nu împiedică Spania să susțină dialogul dintre Belgrad și Pristina, „care sperăm că se va realiza”.

creditprime.ro

La Tirana, Sanchez a încheiat turneul de patru zile pe care l-a desfășurat prin cinci țări balcanice și în care a transmis sprijinul Spaniei pentru procesul de integrare a tuturor acestora în Uniunea Europeană, cerându-le să continue adoptarea reformelor necesare.

Forţa NATO de menţinere a păcii în Kosovo, care urmăreşte îndeaproape situaţia de la frontiera dintre Kosovo şi Serbia, este pregătită ‘să intervină dacă stabilitatea ar fi pusă în pericol’.

De asemenea, KFOR subliniază că se află în contact cu ambele părţi – sârbi şi kosovari – şi a lansat un apel la dialog, reiterând că ‘va recurge la toate măsurile necesare pentru menţinerea stabilităţii’.

Populaţia sârbă, mai răspândită în nordul Kosovo, ar trebui ca începând cu 1 august să deţină acte de identitate eliberate de autorităţile kosovare, iar până la sfârşitul lunii septembrie trebuie să înlocuiască plăcuţele de înmatriculare auto sârbe cu cele eliberate de instituţiile kosovare.

După proteste şi baraje rutiere instalate de etnici sârbi, Pristina a decis duminică seara să închidă toate trecerile de frontieră de la Jarinje şi Brnjak. Premierul kosovar Albin Kurti l-a acuzat pe preşedintele sârb Aleksandar Vucic de alimentarea tensiunilor interetnice.

La rândul său, Vucic a avertizat Pristina, cerându-i încetarea imediată a politicilor ostile împotriva sârbilor, chemând totodată populaţia sârbă să păstreze calmul şi să nu răspundă la nicio ‘provocare’.


TRIMITE PRIETENILOR
evomag.ro

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.