Psihoterapia – ce este și ce beneficii aduce în viața oamenilor?

TRIMITE PRIETENILOR

Ședințele de psihoterapie nu mai evocă atât de multe emoții ca acum câteva decenii. Tratarea importanței sănătății mintale pe picior de egalitate cu sănătatea fizică este un fenomen comun, iar specialiștii subliniază că datorită acestei abordări este posibilă îmbunătățirea calității vieții și atingerea scopului tuturor aspirațiilor umane – fericirea. De ce și când merită să profiți de psihoterapie și ce alte beneficii aduce?

Ce este psihoterapia?

Psihoterapia este o metodă de tratare a tulburărilor, bolilor și disfuncționalităților din psihicul uman. De asemenea, este folosită pentru a modifica structurile mentale și pentru a elibera potențialul personalității umane.

Rădăcinile psihoterapiei se regăsesc la începutul secolului al XX-lea și provine din psihanaliză, iar Sigmund Freud este considerat creatorul ei. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, au apărut multe tendințe și forme de psihoterapie individuală adulți, adolescenți și copii . Cele mai populare tendințe includ: abordări cognitiv-comportamentale, psihodinamice, existențiale și umaniste. Fiecare dintre aceste abordări se bazează pe ipoteze teoretice diferite și interpretează conceptul de sănătate, boală mintală și tulburări, precum și procesul de recuperare într-un mod ușor diferit, utilizând astfel metode terapeutice diferite.

Pentru cine este recomandată psihoterapia?

După cum arată practica, psihoterapia este folosită cel mai adesea de persoanele diagnosticate cu depresie și tulburări de anxietate, precum și de persoanele cu capacitatea redusă de a face față propriilor emoții. Folosirea psihoterapiei, însă, nu este condiționată doar de prezența unor tulburări sau boli psihice. Poate fi utilă și ca terapie adolescenți sau pentru oricine este interesat să-și îmbunătățească calitatea propriei funcționări mentale.

Psihoterapia este pentru oricine care ar dori să-și crească motivația de a întreprinde activități de viață, să-și folosească mai bine propriul potențial, să-și întărească motivația de a întreprinde activități, să crească încrederea și stima de sine, să dezvolte abilități de comunicare cu alte persoane și să aibă relații mai satisfăcătoare.

Psihoterapia poate ajuta, de asemenea, în cazul unei experiențe dificile, cum ar fi divorțul, un accident sau pierderea locului de muncă. De asemenea, ajută la tratarea unei traumei trăite, de exemplu, după moartea unei persoane dragi, experiența de agresiune sau abuz sexual. Uneori, ședințele de psihoterapie copii sunt esențiale pentru a-i ajuta pe cei mai tineri să treacă peste anumite momente dificile.

 Când ar trebui să mergi psihoterapeut?

Simptomele care ar trebui să te facă să apelezi la un psihoterapeut pot fi:

  • senzația de neputință și tristețe, care împiedică funcționarea normală;
  • tulburări de somn pe termen lung; dificultăți de concentrare în sarcinile zilnice;
  • stare de spirit depresivă persistentă;
  • lipsa de îmbunătățire a bunăstării mintale în ciuda eforturilor și a ajutorului din partea rudelor;
  • acțiuni autodistructive (de exemplu, consumul de cantități excesive de alcool, consumul de droguri, substanțe psihoactive sau autovătămare);
  • gânduri de sinucidere;
  • durere și alte simptome care ar putea indica o boală a organismului (după excluderea cauzelor somatice de către medici);
  • tulburări de alimentație;
  • atacuri de panică;
  • probleme în relațiile cu alte persoane.

Dacă simptomele de mai sus persistă mult timp, atunci pot duce la consecințe tragice, așa că în cazul apariției lor, merită să iei în considerare ședințele de psihoterapie. În același timp, așa cum a fost menționat mai sus, oricine dorește să-și îmbunătățească calitatea vieții și să-și întărească propria bunăstare mentală poate aplica pentru psihoterapie.

Care sunt beneficiile psihoterapiei?

Psihoterapia influențează schimbarea gândirii și a atitudinii, ajută la o mai bună înțelegere a emoțiilor și, în consecință, te pot ajuta să le faci mai ușor față. Pe lângă factorul de vindecare, ajută la o mai bună utilizare a resurselor individuale de care dispune o persoană.

Succesul ședințelor de psihoterapie individuală se datorează schimbărilor care apar în procesul terapeutic, în gândirea persoanelor care fac terapie, atât despre sine și despre ceilalți oameni, dar ajută și la schimbarea percepției asupra trecutului, prezentului și viitorului. Modificările în aceste structuri cognitive se traduc de fapt printr-o modificare a comportamentului, conducând la sentimentul de satisfacție în viață.

Esența psihoterapiei este de a declanșa mecanisme în psihicul clientului, care sunt favorabile eliminării tulburărilor și simptomelor, precum lipsa de motivație, dificultăți de somn, depresie sau anxietate. Psihoterapia permite dezvoltarea capacității de a face față problemelor și aduce o nouă perspectivă asupra propriilor gânduri și emoții experimentate, dar și o mai bună înțelegere a propriului comportament și a comportamentului altor persoane. Prin urmare, promovează o mai bună înțelegere a sinelui, care de obicei se traduce și printr-o îmbunătățire reală a funcționării sociale.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.