REGIM ANTIOBOSEALA

TRIMITE PRIETENILOR

Starea de epuizare fizica si mentala poate fi o consecinta a stilului de alimentatie dezechilibrat. Oboseala este răspunsul organismului la suprasolicitare, stres, insomnie, alimentaţie nesănătoasă. Sau poate fi semnul unei boli fizice sau psihice. Sunt motive pentru care oboseala nu trebuie trecută cu vederea.

Ai nevoie de alimente bogate in vitamine si minerale, dar si de proteine sau carbohidrati complecsi. Iata ce sa mananci ca sa-ti recapeti energia si sa dai randament maxim in viata agita de zi cu zi!

SURSE DE ENERGIE

Micul dejun este obligatoriu sa contina proteine. O omleta cu branza langa care pui putina sunca de curcan ar fi o optiune excelenta ca minimum cateva ore sa beneficiezi de energie sustinuta. La pranz, o portie generoasa cu eliberare lenta precum pastele integrale cu sos de rosii ori orezul brun cu peste fript sunt variante hranitoare si revitalizante. Carnea slaba, spanacul, leguminoasele sunt alte surse importante de proteine. Nu uita de portia de fructe, care te energizeaza prin continutul de zaharuri naturale.

GUSTARI POTRIVITE

Daca te infometezi, metabolismul incetineste, iar asta favorizeaza senzatia de oboseala. In schimb, gustarile sanatoase mentin echilibrul glicemiei si totodata iti asigura o talie de viespe. Conditia este ca ele sa contina combinatia de fibre plus proteine, care iti ofera energie de durata. Incearca snackurile cu somon, pui si cateva legume sau iaurt grecesc cu cereale si mix de seminte ori mere cu unt de arahide. Evita sa bei cafea peste zi sau sucuri carbogazoase, care cresc glicemia brusc si la fel de repede o scad, inducand oboseala.

TESTEAZA-TE DE ALERGII

Frecvent, o sensibilitate alimentara nediagnosticata se afla in spatele oboselii. Cand consumi un aliment la care esti alergic, dar nu stii asta, incepi sa resimti un nivel crescut de energie, casti si simti ca te cuprinde starea de moleseala. O solutie ar fi sa eviti respectivul alergen. Daca nu ai reusit pana acum sa-l depistezi, cu siguranta n-o vei face de acum inainte. Si nu poti evita anumite mancaruri doar pentru ca ti se pare. Mancarea te vindeca, dar tot ea, daca e nepotrivita pentru tine, te imbolnaveste. Cel mai bine este sa apelezi la medic, care iti va recomanda o analiza de sange standard, rezultatul fiind cel care va lamuri situatia. Sindromul oboselii cronice este, de asemenea, unul dintre simptomele din fibromialgie, o tulburare musculoscheletara adesea asociata cu osteoartrita. Descrie-i doctorului cat mai limpede manifestarile si acesta iti va prescrie setul potrivit de analize!

ORELE DE MASA

Respectarea unei rutine in privinta orelor la care mananci este extrem de importanta, fiindca obisnuiesti corpul cu a primi carburant in anumite intervale. Astfel, iti mentii silueta, arata studiile, fiindca organismul stie cand va fi alimentat, deci nu va fi haotic, iar pe de alta parte, furnizandu-i hrana la anumite ore, educi pancreasul sa elibereze insulina eficient. La fel de important ca orarul de masa este momentul din zi cand mananci anumite alimente. Daca, de exemplu, alegi sa consumi alimente energizante in prima jumatate a zilei, vei fi mai activa, iar daca alegi alimentele cu potential de calmare (precum carnea de curcan, care contine tripofan si este mai potrivita pentru cina), vei avea o stare de somnolenta. Nu in ultimul rand, daca sari peste micul dejun, exista mari sanse sa te simti obosita chiar dinainte ca ziua sa inceapa in forta.

CUM E CU MULTIVITAMINELE

Sunt necesare, spun specialistii, mai ales in anumite situatii, cand aportul exterior este minim ori nu este metabolizat eficient, in urma problemelor de sanatate. Celebrul dr. Oz a declarat in emisiunea lui Oprah ca un complex de multivitamine contine substante-cheie pentru ca organismul sa lupte eficient cu bolile. Dar daca, de exemplu, esti la premenopauza si vrei sa iei un supliment cu fier, afla daca ai nevoie de acest nutrient sub aceasta forma! Medicul tau iti poate da mai multe informatii. Cu toate acestea, ia o multivitamina in fiecare dimineata, care sa contina 100% din doza zilnica recomandata si nu mai mult de 3.500 UI pentru vitamina A si 30 UI pentru vitamina E.

BAUTURA PENTRU VITALITATE

Hidratarea este esentiala pentru mentinerea energiei la cote ridicate. Scapi de moleseala cu un litru de apa, 100 g de fulgi de orz, 2 lamai si 50 g de miere. Procedeaza astfel: pune ovazul in apa clocotita si lasa-l la inmuiat 10 minute, apoi scurge si amesteca lichidul rezultat cu zeama de la lamai si mierea. Orzul poti sa-l consume separat, cu un iaurt, la micul dejun sau cina, iar bautura energizanta o iei cu tine la serviciu si bei din ea pe parcursul zilei.

STIAI?

Dieta, lipsa cronica de somn, sedentarismul si stresul sunt cei patru mari inamici care declanseaza oboseala.

30 de minute de mers zilnic ajuta enorm in caz de oboseala. Pare ciudat ca specialistii recomanda efortul cand ne simtim storsi de vlaga, dar, asa cum demonstreaza diferite cercetari, misarea face diferenta! Profita de ea, fiindca e un remediu la indemana!


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Oana