Pare ca nimic nu va mai uneste. Va certati zilnic sau intre voi a aparut un zid parca e netrecut. Totusi, daca amandoi vreti, va puteti salva casnicia. Exista anumite resurse de ajutor. Cel mai important este ca si unul, si celalalt sa va doriti sa ramaneti impreuna si sa depuneti efortul necesar.
In primul rand, nu dispera. Toate mariajele au si momente bune, si momente mai dificile. Cheia mentinerii casniciei este sa nu lasi micile probleme sa se dezvolte si sa devina mari. Pare simplu, dar, de multe ori, ne trezim pe neasteptate cu dificultati pe care ni se pare ca nu le putem depasi.
CE V-A ATRAS UNUL LA CELALALT
Pentru a va salva casnicia, puteti utliza resursele care v-au adus impreuna: valorile comune, hobby-urile, ceea ce –a atras la inceput unul la celalalt, trasaturile de personalitate, stilul de viata similar etc. Puteti apela si la “ancore” exterioare, cum sunt: filmul sau melodia preferata, locul din oras iubit de amandoi, activitatea pe care o faceati cu drag impreuna (plimbari prin parc, jocuri de societate etc.). Cel mai important lucru la care sa va ganditi este ceea ce v-a motivat atunci cand ati hotarat ca veti fi impreuna toata viata, la bine si la rau. La inceputul relatiei v-ati simtit fericiti si impliniti? De ce?
FIECARE SITUATIE E DIFERITA
Cartile unor specialisti in domeniul relatiilor de cuplu sunt intotdeauna utile. Totusi, nu va asteptati sa gasiti retete care pot fi aplicate exact asa in casnicia voastra. Fiecare situatie este diferita, iar aplicarea sfaturilor psihologice in cazul vostru particular este simpla. Ar fi util sa cititi cartile lui John Gottman (“Cele sapte principii pentru a face o casnicie sa functioneze”) sau ale Estherei Perel (“Inteligenta erotica”). Ar ajuta sa constientizati mai mult fiecare in parte cine sunteti, ce va doriti si de ce sunteti impreuna. De asemenea, specialistii recomanda orice activitate facuta impreuna, in cadrul careia cooperati. Puteti descoperi sau regasi un hobby, pasiune, proiect comun. Este important sa fie ceva ce va place amandurora, nu doar ca tu sa faci ce-i place partenerului tau sau invers.
CAND EL E VIOLENT…
Exista si o exceptie, cand prioritatea nu este sa salvezi casnicia, ci sa fiti in siguranta, tu si copiii. Atunci cand ai un partener violent, ar fi bine sa stai in alta parte, macar pana isi revizuieste comportamentul. Daca doar iti promite ca se schimba si nu face nimic, nu te amagi ca va fi bine. Daca obisnuieste sa fie agresiv, nu se va transforma asa usor in sotul ideal. Ar trebui sa mearga la un specialist si sa faca psihoterapie. Daca este vorba de alcoolism, ar trebui sa urmeze o cura de dezintoxicare. Legea prevede ordinul de restrictie pentru partenerii agresivi, care sunt obligati astfel sa paraseasca domiciliul. Din pacate, pana ce un tribunal va solutiona cazul, va trebui sa parasesti caminul. Ar fi bine daca te poti refugia la o ruda apropiata, sau daca nu, la un centru de ajutor.
CERETI AJUTOR
Un alt pas e sa mergeti mai departe si sa gasiti si alte resurse de a va salva casnicia. Puteti apela la orice ajutor, de la prieteni comuni, carti si reviste, la specialisti in domeniu. Tine cont de faptul ca nu exista reteta-miracol pentru salvarea relatiei, dar exista informatii utile care va vor ajuta. Exista resurse exterioare, dar puterea de a schimba ceva si motivatia se afla in voi insiva. Este important sa lucrati impreuna. Daca amandoi va doriti sa reusiti, sunt mai multe sanse de succes. Daca el nu se implica, poti incepe doar tu, dar cu timpul, incearca sa-l incluzi si pe el in lupta pentru salvarea casniciei.