Revolta unei studente de la Medicină: „Deja sunt prea mulţi studenţi care s-au lăsat realmente călcaţi în picioare”

TRIMITE PRIETENILOR

O studentă de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara a criticat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, cerinţele impuse studenţilor odată cu reluarea cursurilor. Studenta reclamă şi lipsa de atitudine a colegilor săi care tac pe principiul „capul plecat sabia nu îl taie”.

Raluca Teodorescu, studentă a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, susţine că după anunţul referitor la reluarea cursurilor începând cu semestrul doi au fost studenţi înştiinţaţi, contrar regulamentului UMF, că trebuie să îşi cumpere dezinfectant, mănuşi, măşti FFP2/FFP3, botoşei sau halate de unică folosinţă. „Ştiu că probabil nu voi face eu vreo schimbare, că roţile acestui angrenaj s-au tocit deja sub greutatea gândirii aberante, dar simt că trebuie să îmi fac datoria faţă de colegii mei de acum şi faţă de cei ce vor veni şi ei la UMF şi vor crede că aşa trebuie să stea lucrurile pentru că nu ştiu că se poate şi altfel. Deja sunt prea mulţi studenţi care s-au lăsat realmente călcaţi în picioare atât de profesori cât şi de sistem în sine, mergând pe sistemul «capul plecat sabia nu-l taie».  Le e teamă să vorbească pentru a nu fi sancţionaţi la note şi ştim cu toţii că nu e tocmai uşor să ajungi la taxă în UMF şi să plăteşti 8200 RON pe an”, a scris Raluca Teodorescu, pe pagina sa de Facebook. Studenta a mai arătat că „există o atitudine uimitoare de supunere a tuturor tinerilor care ar trebui să fie cei mai energici, cei mai dornici de schimbare şi dreptate”.

„În schimb, noi suntem apatici şi ne mulţumim cu orice lături ne sunt puse în faţă să le îngurgităm. Nu, dragi colegi! Dacă eşti student la Medicină şi e alegerea ta, nu înseamnă că trebuie să fii tratat cu dispreţ, aşa cum tratează unii «medici» bătrânii bolnavi şi amărâţi ai ţării! Trebuie să existe respect în ambele situaţii şi să ne cerem drepturile cu demnitate”, a mai scris Raluca Teodorescu. Studenta de la UMF a mai arătat că odată cu apropierea reluării cursurilor şi laboratoarelor studenţii mai primesc câte un comunicat „de la diferite catedre” prin care sunt înştiinţaţi că trebuie să îşi cumpere „o listă lungă de obiecte”.

„Pot înţelege că trebuie să îmi cumpăr mască şi mănuşi. Am avut şi la Anatomie în anul I, nu am sărăcit. Deşi într-o Românie normală sau «a lucrului bine făcut», universitatea ar trebui să dispună de fonduri pentru asemenea materiale. Dar ce pretenţii trebuie să ai de la o universitate care până anul trecut nu avea (wow!) hârtie igienică şi săpun în toalete (infecte şi acelea, promit!)?! Domnule rector prof. univ. dr. Creţu, domnule decan conf. univ. dr. Timar şi întreaga conducere UMFT, este decizia dumneavoastră de a chema studenţii la stagii on-site şi foarte bine faceţi! Dar asumaţi-vă răspunderea şi oferiţi dumneavoastră acele condiţii necesare desfăşurării actului didactic respectând normele epidemiologice!”, a mai scris Raluca Teodorescu.

Rectorul UMF:

„Ce spune ea e de bun simţ” Rectorul UMF Timişoara, Octavian Creţu, susţine că studenţii trebuie să respecte doar metodologia de pe site-ul universităţii, care îi obligă să poarte mască de protecţie, care oricum este obligatorie prin lege, iar în cazul în care merg în zone critice trebuie să îşi cumpere şi botoşei, pe care şi-i cumpărau oricum şi înainte de pandemie. „Nu trebuie să ia studenţii dezinfectanţi. Nu ştiu cine, probabil din cadrele didactice, le-a supralicitat cerinţele. Ce spune ea acolo e de bun simţ. E normal. Nu o să intre echipaţi ca şi în secţii COVID într-o secţie normală sau într-un laborator de biochimie. Trebuie citită metodologia pe care am făcut-o. E foarte clară. Ce va trebui, totuşi, e să aibă e masca. E masca normală, chirurgicală. Dezinfectant le punem noi la dispoziţie. La cele clinice trebuie saboţi de spital, dar asta le trebuia şi înainte.

Cred că a fost o neînţelegere. Am înţeles că le-a spus de la Clinica Ascar ce le trebuie să intre acum. Dar acum e secţie COVID. De la 1 februarie nu o să mai fie COVID. Oamenii au dreptate. Nu trebuie să îşi cumpere dezinfectant sau alte lucruri pentru că nu e cazul”, a declarat rectorul UMF.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.