România a intrat oficial în valul patru al pandemiei. Primele restricții anunțate de autorități

TRIMITE PRIETENILOR

Suntem în valul 4 al pandemiei de Covid-19, iar tinerii şi copiii sunt cei mai vulnerabili în faţa noii tulpini Delta.

Sunt declaraţiile autorităţilor, care se pregătesc ca la finalul lunii septembrie să fie un vârf al imbolnavirlor. Deja, marți am înregistrat şi cel mai mare număr de infectări din ultimele luni: 783 în ultimele 24 de ore.

Avem, în acelaşi interval, 14 decese şi 205 pacienţi aflaţi la secţiile ATI. În plus, varianta Delta afectează într-o măsură mai mare copiii şi tinerii, spun cei din Ministerul Sănătăţii. Singura variantă de protecţie rămâne vaccinul, iar autorităţile şi-au propus să înceapă vaccinarea cu doza a treia în luna octombrie.

Cea mai mare îngrijorare este ca varianta Delta afectează în mare măsură tinerii şi copiii. Aşa că autorităţile se pregătesc pentru ce e mai rău. Paturile de la terapie intensivă sunt o prioritate. În acest moment, sunt 340 de pături pentru adulţi şi doar 110 pentru copii.

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii: „Copiii infectaţi cu Covid pot fi trataţi şi în secţiile de adulţi. Venitilatoarele permit adaptarea tratamentului la covid (…). „Ultima raportare şi estimează că vârful s-ar putea să fie pe la finalul lunii septembrie, dar este o estimare, dar ne putem aştepta să apară modificări faţă de această estimare, iar în scenariu cel mai rău posibil, INSP-ul aprociaza că s-ar putea să ajungem la patru mii de pacienţi spitalizaţi în perioada de vârf pandemic”.

Din păcate, şi vârsta medie a pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2 a scăzut de la 48 la 43 de ani. În scădere este şi media de vârsta a deceselor, de la 71 la 67 de ani.

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne: „Varianta nouă poate să se răspândească foarte rapid, e suficient un contact de două-trei minute fără mască şi suficient să se infecteze. Înainte, erau restricţii pentru toţi, acum poate o să fie permisii pentru unii, ca să nu ajungem la restricţii pentru toţi. Nu ţintim persoana nevaccinată, ţinem unele activităţi fără să le închidem”.

Vaccinarea, singura variantă de protecție

Singura variantă de protecţie rămâne vaccinarea. De săptămâna viitoare, autorităţile vor să le acorde bonuri de masă în valoare de 100 de lei celor care se vaccinează. Iar pentru cei care au deja schema completă, responsabilii vor să organizeze loteria de vaccinare. Prima extragere va fi organizată în luna octombrie. Tot atunci, autorităţile vor demara şi campania de imunizare cu doza a treia.

Valeriu Gheorghiță, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2: „Persoanele eligibile în primul rând sunt cele care nu au istoric de trecere prin boală. Cred că cei care vor dori să facă a treia doză vor avea această posibilitate, însă condiţia va rămâne să aibă cel puțin șase luni de la schema de tratament iniţială, de la ultima doză efectuată cu ocaziei primei vaccinări”.

Varianta Delta rămâne dominantă, iar săptămâna trecută au fost confirmate 450 de cazuri noi de infecţii. Aproximativ 80 la sută dintre bolnavi nu erau vaccinaţi. Între timp, avem şi prima comună care intră în carantină. Este vorba despre comuna Mărgău din judeţul Cluj, care număra puţin peste 1.500 de locuitori.

Măsurile de protecție luate de autorități

În ceea ce priveşte măsurile de protecţie, se menţine obligaţia purtării măştii în spaţii închise. În cele deschise, masca nu este obligatorie, cu excepția ceremoniei de deschidere a noului an școlar, pentru că acolo va exista un număr mare de persoane, atât elevi, cât şi părinţi, şi va fi foarte greu de menţinut distanţarea fizică.

Tot în ceea ce priveşte masca de protecţie, Ministerul Sănătăţii a interzis utilizarea măştilor textile, iar toţi elevii, fie că vorbim de învăţământul primar, gimnazial, liceal, precum şi de studenţi, sunt obligaţi să poarte numai măști de uz medicinal.

În paralel, autorităţile vor organiza centre mobile de vaccinare, în special în satele unde nu exista suficienţi medici. La fel se va întâmpla şi în campsurile studenţi, unde tinerii vor putea avea posibilitatea să se imunizeze.

Noul an şcolar va începe în data de 13 septembrie, cu elevi în bănci, iar autorităţile spun că vor să ţină şcolile deschise până când rata de infectare într-o localitate trece de 6 la mie. Iar apoi, după acest prag, se închid doar clasele 1-7.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.