Unele dintre fructele vechi si uitate, dar laudate de nutritionisti, sunt roscoavele. In vremurile medieval li se spunea “painea Sf. Ioan” si erau pretuite pentru proprietatile lor curative exceptionale.
Roscoavele bine coapte au o culoare brun-roscata si un gust dulceag. Din seminte se obtine o pudra gustoasa si bogata in nutrienti esentiali. Contine numeroase vitamine, pectine si glucide simple si poate fi amestecata cu faina de cereale pentru a obtine aluaturi dulci. Pudra a fost multa vreme folosita in bazinul mediteraneean la inghetata artizanala si era recomandata de farmacisti pentru a combate afectiunile digestive, diareea sau enterocolita. Studiile recente au demonstrat ca o dieta pe baza de roscoave poate combate infectia cu bacteria E.coli, responsabila in multe cazuri de aparitia ulcerului. Preparatele pe baza de roscoave au effect calmant asupra mucoasei gastrice, dar reigorant asupra sistemuui nervos, fiind la fel de bune ca o ceasca de cafea, dar fara efectele secundare ale acesteia.
CUM IL POTI CULTIVA
Puietii se planteaza primavara, in aprilie sau mai, cand noptile incep sa se incalzeasca. Se recomanda plantarea mai multor puieti la distanta de cel putin 2-3 metri, pentru a asigura polenizarea. Au nevoie de un spatiu insorit, bine drenat, cu sol alcalin, nisipos sau chiar pietros. Nu suporta solul acid, dar fac fata bine verilor secetoase. Oriunde cresc lamaii, pot creste si roscovii. Florile apar la inceputul toamnei, sunt mici si rosii si sunt grupate in ciorchini. Pastaile se formeaza greu si au nevoie de un an pentru a se coace. Din ele se poate obtine pudra, care este un substitute pentru cacao si poate fi folosita atat la prajituri, cat si la siropurile dulci.
ZONE PREFERATE
Iubitor de soare si de caldura, roscovul este cultivat inca in tarile meditaraneene (Italia, Spania, Grecia sau Turcia), dar creste si spontan in regiunile de coasta. E unul dintre cei mai batrani arbori ai planetei, un supravietuitor din timul erelor glaciare. Pastaile lui sunt consumate de oameni si animale de mii de ani. O legenda spune ca prorocul Ioan ar fi supravietuit in desert numai cu pastai de roscoave, de unde si numele de “painea Sf. Ioan”. Roscovul era intalnit si in regiunile sudice ale tarii noastre, unde iernile sunt mai blande si noptile mai putin geroase. Dar cultivarea e destul de dificila si multi amatori au renuntat la acest copac. In cadrul speciei, exista arbori cu flori-femela si arbori cu flori-mascul, astfel ca, pentru o productie de calitate, este nevoie de mai multi copaci. Pe de alta parte, fertilizarea florilor-femela este bine sa se faca manual, polenizarea facuta de insect nefiind intotdeauna de succes.