Salariul minim se măreşte. Veşti bune pentru români

TRIMITE PRIETENILOR

Florin Cîţu a declarat, într-un interviu la TVR, că dorește o creştere a salariului minim de 8%. Propunerea este înaintată patronetelor.

De când crește salariul minim

“Discutăm acum. Vreau să fie aprobat cât mai repede, ca toate companiile să ştie exact ce costuri vor avea anul viitor cu salariul minim. În acelaşi timp mă gândesc – fiind un an special – dar trebuie să vorbesc cu patronatele, dacă putem, anul acesta doar, să creştem salariul minim mai repede de 1 ianuarie. Să o facem, poate, la 1 decembrie sau la 1 noiembrie. Dar e o discuţie pe care trebuie să o am cu patronatele.

Este o propunere pe care o am. Mă gândesc să facem o creştere de 8%, de exemplu, dar să fie de la 1 noiembrie sau 1 decembrie şi atunci să fim mai aproape de acea creştere de 10% pe care o propun cei de la sindicate. Este o discuţie pe care trebuie să o am, dar este propunerea cu care vreau să vin în Consiliul Tripartit”, a precizat premierul.

Premierul României a explicat în emisiunea de la televiziunea română că va identifica o soluţie până la data de 1 octombrie.

“Sper să găsim o soluţie până la 1 octombrie. Este o propunere de creştere a salariului minim din partea patronatelor de 8%, parcă. Şi o propunere din partea sindicatelor de creştere de 10%. Deci, propunerile sunt foarte aproape una de alta.

Este pentru prima dată când sunt aşa de aproape una de alta. În acelaşi timp, aş vrea să ne gândim totuşi la o formulă care să poată să fie aplicată în fiecare an, nu să venim să discutăm în fiecare an o creştere, un procent de creştere. Vreau să fie ceva transparent, ca toată lumea să ştie. Ceea ce e bine anul acesta este că discutăm acum, nu pe 25-26 decembrie”, a spus Florin Cîțu.

Salariul Minim Brut la acest moment este de 2300 de lei, din care angajatul primește Net: 1386, adică 280 de euro. Din salariul Brut, angajatorul plătește către stat Contributie Asiguratorie pentru Munca (CAM) 2.25%, adică 52 de lei.

Angajatul își achită contribuțiile către stat în valoare de aproape 1000 de lei, astfel: Asigurari Sociale (CAS), 25% = 575 de lei, Asigurari Sociale de Sanatate (CASS), 10% = 230 de lei și Impozit pe venit (IV) 10% = 109 lei.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.