Senatorul care va demisiona din Parlament, cu o saptamana inainte de finalizarea mandatului, pentru a nu avea parte de pensie speciala

TRIMITE PRIETENILOR

Senatorul USR Florina Presada anunta ca va demisiona din Parlament, cu o saptamana inainte de finalizarea mandatului, pentru a nu avea parte de pensie speciala. CCR a amanat pentru 4 noiembrie decizia privind impozitarea cu 85% a pensiilor speciale,

Asa cum am spus la inceputul mandatului, imi voi da demisia in ultima saptamana de mandat pentru a nu exista dubii cu privire la posibilitatea de a beneficia de pensia speciala. Toti cetatenii Romaniei trebuie sa fie egali in fata in legii”, a anuntat Presada.

„Am intrat in cursa interna USRPLUS pentru un nou mandat la Senat. Sunt cel mai activ senator din Bucuresti si al doilea din Romania in plenul Senatului. Nu o spun eu, ci statisticile oficiale si presa.

In toti acesti 4 ani, m-am luptat ca pentru ca legile privind administratia publica sa nu fie macelarite de hoti si de corupti in detrimentul cetateanului. Dovada stau sutele de amendamente depuse si lupta dusa in sedintele maraton din Comisia de Cod Administrativ si din plenul Senatului. A fost o lupta pe care am invatat-o din mers, fara momente de respiro, pe care am dus-o alaturi de voi. Si nu-mi pare rau, pentru asta am intrat in politica, pentru o tara normala in care primeaza interesul cetateanului si nu interesele de grup sau beneficiile.

Curtea Constitutionala a amanat pentru 4 noiembrie dezbaterea privind legea care prevede taxarea pensiilor speciale cu 85%. Amanarea a fost dispusa intrucat CCR asteapta transmiterea punctelor de vedere ale presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, in luna iunie, legea care prevede taxarea cu la 85% a pensiilor speciale de peste 7.001 de lei si cu 10% a celor intre 2001 si 7001 lei.

O decizie privind constitutionalitatea legii a fost amanata in mai multe randuri. Raportor pe aceasta lege este judecatorul Gheorghe Stan, fost sef al Sectiei Speciale. El a justificat amanarea pe motiv ca nu a primit inca toate raspunsurile solicitate de la institutiile ai caror fosti angajati sunt beneficiari de pensii speciale

Intr-o declaratie acordata Europei libere, ​Renate Weber a explicat care sunt motivele pentru care a atacat legea la Curtea Constitutionala. Avocatul Poporului spune ca legea de impozitare a pensiilor speciale, asa cum a fost adoptata de parlament, incalca doua articole din Constitutie: articolul 16, privind nerespectarea principiului unei juste aplicari a sarcinii fiscale si articolul 56 din legea fundamentala, in baza caruia Avocatul Poporului a identificat o discriminare prin dubla impozitare a pensiilor de serviciu.

„Orice stat are, fara doar si poate, dreptul sa stabileasca un impozit progresiv. Dar trebuie sa-l faca in mod egal, adica trebuie sa se aplice tuturor categoriilor de contribuabili. Aici s-a extras o categorie, a pensionarilor cu pensii de serviciu, dintr-o alta categorie a pensionarilor”, spunea Renate Weber in momentul atacarii legii la Curtea Constitutionala.

La randul lor, judecatorii Curtii Supreme au atacat la Curtea Constitutionala legea adoptata de parlament privind impozitarea pensiilor speciale, pe motiv ca este discriminatorie si contravine principiului egalitatii.

Curtea suprema reproseaza legii adoptate de parlament ca, ​sub aspect extrinsec, modifica dispozitiile unei legi organice, privind statutul judecatorilor si procurorilor, ca nesocoteste decizii succesive ale Curtii Constitutionale in acest domeniu si ca a incalcat normele constitutionale la sesizarea camerelor parlamentului, legea in cauza fiind supusa dezbaterii si adoptarii Senatului, ca prima Camera sesizata, iar Camera Deputatilor a fost Camera decizionala, contrar normelor constitutionale invocate, care stabilesc o alta procedura in privinta reglementarilor referitoare la statutul judecatorilor si al procurorilor si, nu in ultimul rand, ca legea a fost adoptata fara avizul CSM.

Anterior, CCR a admis pe 6 mai, cu unanimitate de voturi, obiectiile de neconstitutionalitate ale Curtii Supreme si Avocatului Poporului si a constatat ca legea de abrogare a pensiilor speciale este neconstitutionala, in ansamblul sau, incalcand inclusiv decizii adoptate anterior de CCR.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.