Se spune ca cel ce crede in farmece si “facaturi” de tot felul nu e un bun crestin. Dar Biserica il sarbatoreste pe 2 octombrie, pe Sf. Mucenic Ciprian, protectorul credinciosilor in fata vrajilor.
Se intampla sa treci prin Bucuresti, pe Calea Victoriei, pe langa Biserica Zlatari. Si nu stii ce comoara ascunde acest monument. E mana Sfantului Ciprian, ocrotitorul de vraji si blesteme, pazitorul casniciilor trainice. Moastele sfinte se odihnesc de sute de ani intr-o racla de sticla si reprezinta pavaza lacasului de cult si a celor ce ii trec pragul. Se spune ca aici, Moliftele Sfantului Vasile sunt mai puternice, ca nicaieri altundeva nu poti gasi mai degraba ajutorul divin la necaz. De aceea, in fiecare an, pe 2 octombrie, de ziua Sfantului Mucenic Ciprian, la hramul bisericii, vin sute de credinciosi de pretutindeni.
DIN VRAJITOR, SFANT
Despre Ciprian, cartile bisericesti spun ca ar fi fost un vrajitor vestit. Ghicea in carti, in stele si ii adora pe zeita Artemis si pe Apolo. Se intampla pe vremea imparatului pagan Decius, in Imperiul Roman, prin anii 250. Tragandu-se din neam bogat, Ciprian era un om scolit, un filozof recunoscut. Insa a deprins si tainele vrajitoriei, putand sa schimbe vazduhul, sa porneasca vant, tunete si ploi, sa distruga campurile, sa raneasca oameni si chiar sa vorbeasca cu mortii. Pe multi i-a ucis cu otravuri si cu farmece, a injunghiat copii drept jertfa pentru diavoli si a invatat oamenii la vraji rele.
Viata i s-a schimbat cand a incercat sa-si dovedeasca puterea impotriva fecioarei Iustina. Un tanar desfranat, Aglaid, a venit la Ciprian sa-l ajute sa-o faca pe Iustina sa-l iubeasca. In zadar a trimis Ciprian demonii asupra fecioarei si a rudelor ei, caci ea s-a aparat prin post si rugaciune. Iar demonii s-au intors asupra lui sa-l chinuie. De aceea, Ciprian s-a botezat, si-a ars toate cartile vrajitoresti si a inceput sa propavaduiasca credinta crestina. Dupa mult timp, a ajuns preot si chiar episcop. Insa, in timpul persecutiei poruncite de Decius impotriva crestinilor, lui Ciprian si Iustinei le-au fost taiate capetele. Pentru ca ei au fost martizati odata, sunt si pomeniti in aceeasi zi, pe 2 octombrie.
POSTURILE SI RUGACIUNILE AJUTA
Chiar si in zilele noastre, Sfantul Ciprian face minuni. Dezleaga farmece si blesteme, vindeca boli carora medicii nu le dau de cap, incheaga casniciile, ajuta femeile sterpe sa faca copii. Cine se roaga la sfintele moaste primeste ajutor. Si pentru ca rugile sa fie implinite, trebuie sa se tina post aspru, macar trei zile, inainte de a merge la racla sfanta. miercurea si vinerea.