Soluția disperată la care au recurs elvețienii pentru a scapa de cerșetorii români.

TRIMITE PRIETENILOR

Serviciul de migrație de la Basel oferă vouchere de călătorie, precum și o donație de 20 de franci elvețieni, oricărui cerșetor care dorește să părăsească țara. Acest voucher de călătorie acoperă o călătorie cu trenul către orice destinație europeană.

„Pentru cei care locuiesc prea departe pentru a merge cu trenul, de exemplu România, de unde provin mulți cerșetori, autoritățile achiziționează un bilet de avion de aproximativ 60 de franci – prețul pentru o călătorie de la Basel la București”, scrie The Local.

„Beneficiarii trebuie să fie de acord în scris să nu se întoarcă în Elveţia. Dacă vor fi găsiţi din nou aici, riscă să fie expulzaţi din ţara noastră”, a declarat Toprak Yergu, un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiţie din Basel.

Până acum, zeci de cerșetori au acceptat oferta autorităților. Cei mai mulți sunt in România, dar şi câţiva unguri, polonezi şi bulgari.

Pe de altă parte, autoritățile de la Geneva încearcă să scape de cerșetori acordând sancțiuni. Au amendat un cerșetor cu 500 de franci pentru încălcarea legii anti-cerșetorie a cantonului, iar apoi au reținut-o pentru că nu a putut să plătească.

Incidentul datează din 2014, dar a revenit în actualitate în ianuarie 2021, când Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că pedepsele împotriva femeii erau disproporţionate.

Instanţa a decis că românca avea „dreptul, care este inerent demnităţii umane, de a-şi exprima suferinţa şi de a încerca să-şi satisfacă nevoile cerşind. Drept urmare, instanţa a obligat atunci Geneva să-i plătească româncei 922 de euro daune morale, considerând că oraşul elveţian a încălcat articolul 8 din Convenţia europeană a drepturilor omului, care garantează protecţia vieţii private şi de familie.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.