Zarzavat conservat prin deshidratare

TRIMITE PRIETENILOR

Ingrediente: Zarzavatul dorit.

Mod de preparare: Prin aceastã metodã se conservã frecvent în mica gospodãrie: morcovii, pãtrunjelul, telina, mai ales cînd nu se dispune de spatii de depozitare. Zarzavatul se spalã bine de pãmînt cu spãlãtorul din plastic, se curata si, apoi, fãrã sã se mai spele, se taie în felii de 1/2 cm sau mai groase sau se lasã întregi (rãdãcinile subtiri). Întregi sau felii, se suprapun în 2-3 rînduri cu spatii între ele (ca grãtarul ), într-o tavã cãptusitã cu hîrtie de ziar. Tava se introduce în cuptorul bine încins, unde se lasã 10 minute (cu usa cuptorului închisã), ca sã se distrugã microorganismele (bacterii, mucegaiuri).

Dupã aceea, focul se stinge si tava se lasã la cuptor, ca zarzavaturile sã se usuce în continuare, sau la orice sursã de cãldurã (pe calorifer, pe soba de teracota sau la soare, cînd sînt conditii). Dacã, între timp, apare o substantã lipicioasã pe zarzavat, înseamnã cã acolo a început sã fermenteze; deci tava se va introduce din nou în cuptor, la foc tare, 10-15 minute si, apoi, se lasã în continuare la foc mic sau cu uºa cuptorului deschisã, schimbînd pozitia bucãtilor de zarzavat; cele alterate se aruncã.

Dupã ce s-au uscat foarte bine, se pun în sãculet din tifon, atîrnat de un cui, într-un loc uscat. Înainte de întrebuintare, zarzavatul se spalã bine cu apã cãldutã de zahãrul care s-a caramelizat pe suprafata lui; altfel, supa de carne se va închide mult la culoare. Zarzavatul proaspãt (morcovul) se poate combina cu cel uscat (pãtrunjel, telinã) sau conservat cu sare.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.