Se stie ca broccoli, varza si conopida sunt alimente excelente care ajuta la prevenirea cancerului. Un studiu finlandez a aratat ca varza murata are chiar mai multe proprietati in lupta impotriva cancerului. S-a constatat ca prin intermediul procesului de fermentatie, izotiocianatii joaca un rol important in eliminarea substantelor cancerigene din organism. De asemenea, s-a constatat ca glucozinolatii din varza murata ajuta la activarea enzimelor antioxidante naturale si flavonoidele protejeaza peretii arterelor de daunele oxidative, potrivit doctorulzilei.ro.
Puține persoane ştiu ca, atât varza murata, cat si zeama sau moarea, cum i se mai spune prin diferite parti ale tarii, sunt adevărate depozite de medicamente naturale care pot preveni si vindeca diferite boli. Continutul bogat de substante nutritive din zeama de varza murata revitalizează organismul si-l tonifica.
S-a dovedit ca varza este o sursa excelenta de vitamina U, care poate ajuta la vindecare ulcerului peptic. Sucul de varza cruda s-a dovedit ca reprezinta un tratament eficient pentru ulcerul peptic, iar varza murata reprezinta o alta sursa de vitamina U.
Varza murata este bogata in si in vitamina C, mai bogata chiar decat varza cruda, vitamina antioxidanta care ajuta la fortifierea sistemului imunitar al organismului.
Varza murata este singurul aliment de natura vegetala in care se gaseste vitamina B12 din belsug dar si minerale precum magneziu, acid folic, potasiu, fier, iod.
Varza murata este singurul produs vegetal care conține vitamina B12, care încetinește procesul de îmbătrânire, protejează sistemul nervos si împiedica pierderile de memorie.
In compoziția de la zeama de varza se regăsesc o parte din vitaminele si antioxidanții prezenți in varza proaspătă, dar si microelemente, săruri minerale, fermenti si enzime apărute datorita procesului de fermentație.
Astfel, varza murata dar si zeama de varza contin vitamina U, vitamina anti-ulceroasa, care se distruge prin fierbere, de aceea varza murata si zeama se recomanda in tratarea bolilor ulceroase. Pentru ca stimulează arderea grăsimilor si normalizează apetitul, varza si zeama de varza murata se recomanda, cruda, si in curele de slăbire.
Moarea reglează si stabilizează tensiunea. Persoanelor hipotensive li se recomanda zilnic, un pahar de moare de varza. Câteva pahare de moare pe zi, mai multe zile la rand, ajuta la normalizarea digestiei, dar si la prevenirea constipației in caz ca te confrunți cu asa ceva.
Deși nu este prea plăcută la vedere si nici gustul nu e foarte atrăgător, consumata regulat, zeama de varza are efect detoxificat asupra organismului, ajutând la eliminarea toxinelor.
Ținând cont de compoziția bogata in vitamine si minerale, o cura cu zeama de varza, acum, pe timp de iarna, cand organismul este predispus mai ales, infecțiilor respiratorii, atat de răspândite, contribuie la vitaminizarea organismului si la întărirea sistemului imunitar.
Ca sa faci zeama de varza mai plăcuta, măcar ca aspect, când o pui la murat, adaugă-i si o varza roșie sau doua, trei bucatele de sfecla roșie.
Iata cateva boli care se trateaza cu ajutorul moarei:
* Litiaza biliara, gastrita cu aciditate scazuta, giardioza.
Timp de 2-3 saptamani se beau cate 150 ml de moare, de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa. Apoi, daca pietrele sunt mici (mai mici decat un graunte de porumb), dupa consultarea cu medicul specialist, puteti sa folositi metoda bunicilor. Se amesteca un litru de moare cu 400 g de ulei nerafinat si suc de la 4 lamai. Cu 24 de ore inainte de procedura nu se mananca nimic. Incepand de dimineata, se beau cate 100 ml de preparat, la fiecare 25 de minute. Metoda poate provoca dureri, de aceea trebuie folosita o compresa calda in zona ficatului, pe toata durata curatarii, sau o pastila de No-Spa. Timp de 4-5 ore, organismul raspunde cu diaree, in timpul acesta, colecistul se curata de pietre. Dupa procedura, timp de 2 saptamani, se bea ceai din musetel si fenicul. Doua linguri cu seminte de fenicul rasnite se fierb 10 minute intr-un litru de apa, se adauga 2 linguri cu flori de musetel, se acopera cu capac si se trag de pe foc. Dupa 25 de minute se strecoara, iar peste plante se mai toarna un litru de apa si se aduce pana la punctul de fierbere. Dupa racire, se strecoara si se amesteca tot lichidul obtinut. Se bea in timpul zilei in loc de apa.
* Hemoroizi.
Se beau cate 100 ml de moare incalzita, de 3 ori pe zi, inainte de masa. Atunci cand hemoroizii se asociaza cu hemoragie, se bea cate un pahar de 2-3 ori pe zi si se mananca zilnic salata de varza proaspata sau murata.
* Avitaminoza si astenie. Se amesteca cate un pahar de moare si suc de rosii, se adauga 150 ml de apa plata, o lingura de miere de albine si o lingura de suc de lamaie. Se bea cate un pahar de 1-2 ori pe zi, intre mese, pana la imbunatatirea situatiei.
* Raguseala, dureri uscate in piept. Se amesteca parti egale de moare si apa plata. Se bea lichidul cald, de 2-3 ori pe zi.
* Diabet. De 3-4 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa, se bea cate 1/3 pahar de moare, diluata cu apa, in proportie de 1:1, timp de 21 de zile. Dupa 7 zile de pauza, cura se repeta, pana la imbunatatirea situatiei.
* Constipatie. 1. Se dizolva 2 lingurite de sare grunjoasa in 250 ml de moare si se bea dimineata pe nemancate. Dupa necesitate, se repeta procedeul si a doua zi, tot dimineata. 2. Un pahar de moare (250 ml) se amesteca cu o lingurita de drojdie sau 4 g de crusin si se bea incalzit, dimineata, pe nemancate.
* Diaree. Se recomanda consumarea amestecului din parti egale de suc de rosii proaspat stors si moare de varza.
* Afectiuni hepatice. Se bea amestecul din reteta precedenta, cate 100 ml, de trei ori pe zi, intre mese, timp de 6-8 luni.
* Gastrita. Se bea zilnic moare incalzita, inainte de mesele principale. Prima data se beau 100 ml, apoi doza creste treptat, pana la 2 pahare pe zi.
* Mahmureala. Se rade pe o razatoare cu orificii foarte mici sau se toaca cu un robot de bucatarie 3-4 cepe mari. Un pahar cu terci de ceapa se amesteca cu 3 pahare de moare, o lingura cu pasta de rosii, piper negru, sare si zahar dupa gust. Prima data se bea jumatate de pahar, apoi in timpul zilei se bea restul. Daca va pare foarte concentrat, se dilueaza cu putina apa.
* Hernie ombilicala. Stramosii nostri vindecau hernia cu moare de varza. O bucatica de tifon impaturit se imbiba cu moare, se pune pe locul cu problema, deasupra se aseaza o felie de cartof crud, se apasa putin si se panseaza. Compresele se tin cate 3 ore zilnic, iar tratamentul dureaza 1,5-3 luni.