1967 – Combinatul de cauciuc sintetic de la Onești. Odată mândrie a industriei românești, astăzi nimic din ceea ce se vede în această fotografie nu mai există.

TRIMITE PRIETENILOR

Ce a mai rămas din singurul combinat de cauciuc sintetic din România și din sud-estul Europei, Carom SA Onești, a fost cumpărat de către grupul Atai, controlat de omul de afaceri Anatolie Grosu din Chișinău in 2019.

Carom Onesti, oferita la jumatate de pret

Tranzacția a fost efectuată la începutul lunii aprilie 2019, după ce câțiva ani la rândul Carom a fost scoasă la licitație de către compania R&I Group SPRL, lichidatorul judiciar al societății în faliment Energy Bio Chemicals (EBC) București (proprietarul în acte al combinatului).

Cine este cumpărătorul

Potrivit ziarului Unu pe Trotuș din Onești, rezultatul licitației nu a fost anunțat oficial, dar mai multe surse din Onești susțin că societatea Carom a fost preluată de ATAI Group, din Republica Moldova.

Nici prețul tranzacției nu este cunoscut, dar ultimul anunț de licitație anunța pornirea acesteia de la aproape 4,6 milioane de euro, exclusiv TVA, jumătate din prețul inițial. Interesant este că la penultima strigare de vânzare, din ianuarie, prețul de pornire era de doar 2,8 milioane de euro, potrivit publicației de la Bacău.

În prețul de vânzare a Carom sunt incluse terenuri în suprafață totală de 2,45 milioane de metri pătrați (245 de hectare) și construcțiile de pe acestea precum și bunuri mobile ce constau în echipamente, instalații, utilaje, mijloace fixe.

Cumpărătorul, firma Atai SRL din Chișinău, are un capital social de 137.350 lei și un singur asociat – Anatolie Grosu. Compania este specializată în comerțul cu chimicale, iar pe pagina web informează că deține mai multe companii în România și Uzbekistan. Ultimul raport financiar pentru anul 2012 indica o cifră de afaceri de circa 210 milioane lei.

La primele trei licitatii care s-au desfasurat in absenta vreunui cumparator, lichidatorul judiciar, Fincota Consulting Bucuresti, se astepta sa obtina aproximativ 45,5 milioane de euro. De aceasta data, pretul de pornire a fost stabilit la 24,8 milioane de euro. Licitatia din data de 9 mai este urmarita cu interes de actualii si de fostii salariati ai combinatului onestean, dar si de creditorii care asteapta sa isi recupereze datoriile de la Carom in urma vanzarii activelor societatii aflate de anul trecut in lichidare judiciara.

Vasilica Udrea, liderul sindicalistilor din Carom, a spus ca si angajatii care au fost disponibilizati, dar si cei care mai lucreaza in combinat au de primit importante restante salariale. Daca la acest al patrulea termen combinatul onestean isi va gasi un cumparator, angajatii vor fi primii care isi vor putea recupera salariile restante. Tentat de achizitionarea activelor Carom scoase acum la vanzare ar putea fi omul de afaceri stefan Vuza. Interesul sau pentru Carom, dar mai ales pentru instalatia de fenoli (a carei productie ar putea fi necesara pentru Chimcomplex Borzesti), a fost manifestat inca de la cea de-a treia licitatie. Insa la acel termen, cand toate activele combinatului au fost scoase la vanzare la pachet, caietul de sarcini nu a fost cumparat de nimeni. Este posibil ca la acest al patrulea termen sa participe si rusii de la Petrochemical Holding, care detin si Rafo Onesti. Iakov Goldovskyi si-a afirmat in mod public intentia de achizitionare a unor linii de fabricatie din cadrul Carom, dar nu la pretul cerut initial de lichidator.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.