In ultima vreme, pe retelele de socializare circula o stire potrivit careia Asociatia Americana de Psihiatrie a clasificat drept boala psihica obsesia unor persoane de a-si face selfie-uri.
Potrivit unei stiri publicate initial de The Adobo Chronicles, aceasta boala nu are tratament, dar este necesara o terapie comportamentala pentru ameliorarea simptomelor.
Afectiunea, numita „selfita”, se manifesta sub trei forme:
-selfita borderline: atunci cand o persoana iti face multe poze (cel putin 3 pe zi) dar nu le publica pe retelele sociale,
-selfita acuta: cand o persoana isi face si publica online cel putin trei selfi-uri zilnic,
-selfita cronica: atunci cand cineva isi face mereu poze si publica cel putin 6 poze diferite zilnic pe retelele de socializare.
Poate o sa vi se pare greu de crezut aceasta stire. Ei bine, chiar este! Informatia este de fapt inventata de redactorii de la The Adobo Chronicles, un site cunoscut pentru stirile false pe care le publica.
Chiar daca „selfita” este doar o gluma, psihologii atrag atentia ca obsesia pentru aceste poze poate ascunde tulburari psihice reale si grave.
Persoanele care isi fac frecvent selfie-uri sunt mai neincrezatore in propriile forte, au o parere proasta despre propriul corp si nu sunt comunicative, se arata intr-un studiu recent, realizat de psihiatrul David Veal.
El a studiat cazul unui adolescent, Danny Bowman, care pierdea zilnic cate 10 ore, in incercarea de a realiza un selfie perfect. El slabise foarte mult si nu mai mergea la scoala, statea doar in casa, nu mai comunica cu prietenii si in cele din urma a incercat sa se sinucida.
„Acesta a fost un caz extrem. Dar problema este serioasa, nu este vorba de vanitate aici, este o problema de sanatate psihica si poate duce la sinucidere in foarte mult cazuri”, a precizat Veal.