Amenințările lui Putin pot deveni realitate? Cine are cele 3 coduri de lansare a nuclearelor lui Vladimir

TRIMITE PRIETENILOR

Vladimir Putin a ordonat, duminică, 27 februarie, ca forțele de descurajare ale Rusiei – care includ arme nucleare – să fie plasate în alertă maximă. Aceste forțe strategice „sunt menite să descurajeze agresiunea împotriva Rusiei și a aliaților săi și să învingă inamicul (n.r. – Ucraina)”.

După anunțul liderului de la Kremlin, multă lume se întreabă cât de reală e ameninţarea nucleară a lui Putin. Trebuie să știm că lanţul de comandă al sistemului atomic rus se bazează pe trei coduri de lansare.

Alertă maximă în războiul Rusia-Ucraina

Președintele Rusiei și-a făcut și mai mulți dușmani, odată cu decizia sa de a invada Ucraina. Trupele sale au atacat pe trei fronturi, în încercarea de a cuceri țara condusă de Volodimir Zelenski, liderul care și-a dorit ca Ucraina să adere la UE și NATO. Ultimele mutări ale lui Vladimir Putin în acest conflict demonstrează că este neînfricat și sângeros. În ciuda numeroaselor sancțiuni anunțate de foarte multe țări ale lumii pentru Rusia, liderul de la Moscova pare că își urmează planul de a domina Ucraina.

Va folosi Vladimir Putin arme nucleare în conflictul cu Zelenski?

Putin a speriat și mai mult lumea cu anunțul despre forţele nucleare ale Rusiei. Măsura trimite un semnal alarmant asupra nivelului de tensiune globală, și așa ridicat din cauza crizei ucrainene. Preşedintele rușilor şi-a justificat decizia cu „declaraţiile şi atitudinea agresivă” ale unor lideri ai ţărilor membre NATO.

Vladimir Putin a făcut anunţul înconjurat de şefii armatei ruse, ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi de şeful de stat major, Valerij Gerasimov. De asemenea, liderul de la Kremlin s-a referit şi la „sancţiunile ilegitime” şi livrările de arme către Ucraina, decise de anumite capitale europene.

Potrivit SIPRI (Institutul de Cercetare a Păcii din Stockholm), armata rusă nu are intenţia de a folosi arme nucleare în războiul cu Ucraina.

„Nu cred că un conflict atomic este o consecinţă probabilă a acestei crize”, este de părere directorul SIPRI, Dan Smith.

La cine sunt cele trei coduri de lansare a sistemului nuclear

Trebuie precizat faptul că lanţul de comandă al sistemului nuclear rusesc este modelat după cel sovietic şi se bazează pe trei chei (care sunt, de fapt, coduri de lansare). Unul este ținut de preşedinte, al doilea, de ministrul Apărării, iar al treilea cod îl are şeful de cabinet comun. Dacă unul dintre aceste coduri este anulat, toată procedura este blocată.

YouTube player

TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.