Angajatorii vor trebui să dea liber salariaților pentru urgențe familiale, în afara concediului de odihnă

TRIMITE PRIETENILOR

Noi prevederi urmează să fie introduse în Codul muncii, unele dintre ele făcând referire la un nou tip de zile libere pe care angajatorii să le poată acorda salariaților, mai exact pentru situații de urgențe familiale. Schimbarea se regăsește într-o propunere aflată la începutul parcursului legislativ, ce vizează transpunerea a două directive europene din domeniul muncii.

Potrivit propunerii ce va completa Codul muncii, salariatul va avea dreptul să lipsească de la muncă ca urmare a unor urgențe familiale cauzate de boală sau de accident, “care fac indispensabilă prezența imediată salariatului”.

Această perioadă de absențe nu va afecta zilele de concediu de odihnă anual. Mai exact, pentru urgențele familiale, salariații vor putea cere 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic și vor putea fi luate doar dacă angajatorul va fi informat despre ele înainte de absența propriu-zisă.

Conform mențiunilor din cadrul propunerii legislative, drepturile dobândite de salariat anterior lipsei pentru urgența familială vor fi menținute pe durata absenței.

Aceste zile vor trebui recuperate ulterior de salariat, modalitatea de recuperare urmând să facă obiectul unui acord cu angajatorul.

Liberele pentru urgențele familiale vor fi considerate perioade de activitate prestată, iar cererea lor nu va afecta concediul de odihnă anual. La fel se va întâmpla și în cazul concediului de îngrijitor care urmează să fie introdus prin același proiect de lege, situația fiind similară cu cea a perioadelor concediului medical, concediului de maternitate, concediului de risc maternal și concediul de îngrijire a copilului bolnav.

Totodată, după ce propunerea de modificare a Codului muncii va fi oficială, angajatorii nu vor avea voie să concedieze salariatul pe durata absentării de la muncă pentru urgențele familiale.

Atenție! Prevederile propunerii legislative nu sunt încă în vigoare. Proiectul trebuie adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

Sursa: Avocatnet.ro


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.