Antony Blinken A Anuntat Ca Membrii NATO Au Permisiunea De A Trimite Avioane De Lupta In Ucraina

TRIMITE PRIETENILOR

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat duminica ca membrii NATO au permisiunea de a trimite avioane de lupta in Ucraina, in timp ce SUA si aliatii isi continua eforturile de a ajuta Ucraina sa se apere impotriva invaziei Rusiei .

„Aceasta primeste unda verde”, a spus Blinken intr-un interviu pentru „Face the Nation”, cand a fost intrebat daca guvernul polonez, membru al NATO, ar putea trimite avioane de lupta in Ucraina. „De fapt, discutam cu prietenii nostri polonezi chiar acum despre ce am putea face pentru a le satisface nevoile daca, de fapt, vor alege sa furnizeze aceste avioane de lupta ucrainenilor. Ce putem face? ”

Un purtator de cuvant al Casei Albe a declarat pentru CBS News ca administratia Biden evalueaza cum ar putea fi transferate avioanele in Ucraina, din Polonia .

Oksana Markarova, ambasadorul Ucrainei in SUA, a declarat pentru „Face the Nation” ca spera ca Ucraina va primi avioane de lupta din Polonia „cat mai curand posibil”.
„Colaboram cu americanii, in special, cu prietenii si aliatii nostri, la aprovizionarea constanta cu toate munitiile si avioane antiaeriene, antitank pentru a ne putea apara eficient tara”, a spus ea.

Invazia Ucrainei de catre Rusia a starnit sprijin la nivel mondial pentru poporul ucrainean si un raspuns unitar din partea Occidentului. Aliatii americani si europeni au oferit ajutor militar si umanitar Ucrainei si au impus sanctiuni ample celor mai mari institutii financiare ale Rusiei, oligarhilor rusi si oficialilor de rang inalt de la Moscova, inclusiv presedintele Vladimir Putin insusi si ministrului de externe Serghei Lavrov, ca parte a eforturilor de a reduce tara in afara sistemului financiar global. Putin a spus sambata ca sanctiunile sunt „ca un razboi”.

Blinken, care s-a intalnit in Europa de Est cu aliatii SUA, a declarat ca tarile NATO si membrii Grupului celor 7 „lucreaza impreuna” pentru a creste presiunea asupra Rusiei, inclusiv prin sanctiuni suplimentare, care vor fi implementate in zilele urmatoare.

„Impactul sanctiunilor este deja devastator”, a spus secretarul de stat. „Rubla este in cadere libera. Piata lor de valori a fost inchisa de aproape o saptamana. Asistam la o recesiune in Rusia. Consumatorii nu pot cumpara produse de baza, deoarece companiile fug din Rusia, asa ca are un impact mare. ”

Totusi, Blinken a mentionat ca Putin „ se adanceste in aceasta agresiune impotriva Ucrainei”.
„Cred ca trebuie sa fim pregatiti, din pacate, in mod tragic, pentru ca asta sa continue o perioada”, a spus el.

Markarova a spus ca Ucraina este recunoscatoare Occidentului pentru sprijinul sau continuu, dar a sugerat ca comunitatea internationala trebuie sa raspunda mai repede, deoarece rusii isi „intensifica” atacurile.

„Este clar, dupa 11 zile, ca avem nevoie de toti sa ne miscam mai repede”, a spus ea.
„Nu am fost o amenintare pentru Rusia decat daca a fi o democratie pasnica si a pleca pasnic in propria ta tara nu este o amenintare”, a spus ea. „Si daca este asa, atunci nu este vorba doar despre Ucraina, atunci Europa si intreaga lume nu sunt in siguranta”.

Presedintele ucrainean Volodymyr Zelensky a participat sambata la un apel Zoom cu parlamentarii americani, in timpul caruia i-a indemnat sa furnizeze tarii sale avioane militare si sa impuna un embargo asupra petrolului rusesc. De asemenea, el a reiterat parlamentarilor ca ar putea fi ultima data cand il vor vedea in viata, facand ecou un avertisment pe care l-a emis liderilor europeni.

Intrebat daca SUA lucreaza la un plan de urgenta pentru a sprijini guvernul ucrainean in cazul in care i se intampla ceva lui Zelensky, Blinken si-a laudat conducerea si a indicat ca oficialii ucraineni sunt pregatiti.

„Ucrainenii au planuri in vigoare, despre care nu voi vorbi sau nu voi intra in detalii”, a spus el.
Secretarul de stat a fost ferm , „chiar daca razboiul Rusiei in Ucraina continua luni de zile, ucrainenii vor invinge.”

„A castiga o batalie nu este acelasi lucru cu a castiga un razboi. A lua orasul nu este acelasi lucru cu a captura inimile si mintile ucrainenilor”, a spus el.

„Ceea ce au demonstrat ei cu un curaj extraordinar este ca nu vor fi supusi vointei lui Vladimir Putin si nu vor fi sub degetul mare al Rusiei. Deci, daca va dura inca o saptamana, inca o luna, inca un an, se va desfasura si stiu cum se va intampla asta, se va sfarsi. Dar intrebarea este, putem sa punem capat mai devreme decat mai tarziu, cu mai putina suferinta in viitor? Aceasta este provocarea.”

 

Sursa: noutati.info


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.