Apa de la PET ne pune viata in pericol. Conține bacterii, substanţe chimice, fluor și perturbatori endocrini.

TRIMITE PRIETENILOR

Oamenii de ştiinţă, în urma unor teste ample de laborator, au ajuns la o concluzie șocantă: apa îmbuteliată în recipienți de plastic (PET) conține bacterii, substanţe chimice, fluor și perturbatori endocrini. Această descoperire este de-a dreptul bulversantă pentru că dă peste cap întreaga percepție asupra produselor pe care le consumăm.

Substantele chimice care afecteaza sistemul endocrin se gasesc in mii de produse pe care le folosim zi de zi, de la recipiente din plastic, la detergenti, substante ignifuge, jucarii si produse cosmetice. Oamenii de stiinta pun accentul pe efectele pe care le au bisefenol A si ftalatii din recipientele de plastic, interzise in Uniunea Europeana, dar care se folosesc totusi.

PET-urile pentru apa plata sunt, de departe, cele mai raspandite. Toata lumea cumpara apa la sticla din plastic sau la bidon. Si tocmai acestea au fost puse in legatura cu afectiuni neurologice, cu tulburari de comportament, cum ar fi autism sau ADHD, iar cercetatorii sustin ca aceste chimicale afecteaza inclusiv IQ-ul. Insa cel mai grav lucru asupra caruia atrage atentia echipa de cercetatori condusa de dr Leonardo Trasande, profesor asociat la Universitatea Langone, din New York, este faptul ca substantele chimice din sticlele de apa pot cauza canc3r, diabet, infertilitate in cazul barbatilor si endometrioza, in cel al femeilor.

5.000 de voluntari au facut obiectul studiului americanilor, insa rezultatele au fost puternic contestate de Societatea Americana de Chimie, care considera concluziile cercetarii drept „nefondate si senzationaliste”. Oamenii de stiinta care au realizat cercetarea isi apara insa munca depusa pentru acest studiu si cer vehement o reglementare mai riguroasa a utilizarii acestui tip de materiale.

Legislația în vigoare nu îi obligă pe producători să furnizeze rapoarte detaliate despre procesul de îmbuteliere al apei și din această cauză nu s-a cunoscut până în prezent această latură neagră ale produselor de la PET.

Datorită procesului de filtrare al apei, cât și expunerea sticlelor la căldură, apa din sticlele de plastic se contaminează cu substanţe dăunătoare organismului. Dacă până în prezent se spunea că apa de la robinet este trată cu fluor astfel devenind dăunătoare organismului, apa de la PET se pare că este mult mai nocivă din cauza conținutului ridicat de substanțe care pot pune sănătatea în pericol.

Chiar dacă studiile au arătat că fluorura în cantități foarte mari este letală, nu s-a înregistrat niciodată aceste doze în apa de la robinet. În tot acest timp, inexistența rapoartelor de filtrare și îmbuteliere ale producătorilor de apă în recipiente de plastic ne pot face să gândim căsecretul” este ascuns din motive bine întemeiate. Concluzia este una simplă și la îndemâna oricui pentru că apa de la robinet este totuși mai sigură decât cea din sticlele de plastic. Această teorie se aplică la toate produsele pe care le regăsim ambalate astfel.

Dacă nici apă de la robinet nu este o alternativă fiabilă, pe piață existe diverse filtre care se pot atașa direct la bateria de la chiuvetă, filtrând apa pentru a o face 100% singură.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Oana